Karina Gibert, pionera en la ciència de dades i la IA
La directora del centre Ideai de la UPC destaca en el món acadèmic i tecnològic promovent la IA ètica
Karina Gibert és una figura destacada en el camp de la intel·ligència artificial (IA) i la ciència de dades. Com a directora del centre de recerca Ideai (Intelligent Data Science and Artificial Intelligence Research Center) des de 2021 i degana del Col·legi Oficial d’Enginyeria Informàtica de Catalunya des de 2023, Gibert ha esdevingut un referent internacional en la implementació d’IA responsable i ètica.
Gibert va iniciar la seva carrera amb una llicenciatura en informàtica l’any 1990 a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), seguida d’un màster en ciències l’any 1991. Va obtenir el seu doctorat en 1995, centrant-se en l’estadística computacional i la IA. Des de llavors, ha treballat en diverses àrees de recerca que inclouen sistemes intel·ligents de suport a la presa de decisions, mineria de dades i aplicacions ambientals.
Com a cofundadora del centre Ideai el 2018, Gibert ha liderat projectes de gran impacte en la investigació de la IA aplicada a la salut, el medi ambient i l’educació, col·laborant amb institucions públiques i privades per integrar aquestes tecnologies en diversos sectors. En paral·lel a la seva tasca acadèmica, Gibert assessora tant la Comissió Europea com el govern de Catalunya en qüestions d’ètica i IA, i juga un paper cabdal en la definició del pla estratègic per a la intel·ligència artificial de Catalunya (Catalonia.AI).
Al llarg de la seva carrera, ha estat una defensora de la igualtat de gènere en les disciplines CTEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques). El seu lideratge en la creació de donesIAcat i altres iniciatives per promoure la presència femenina en el món tecnològic ha estat reconegut a escala internacional. La seva contribució va ser destacada amb premis com l’Ada Byron Award (2022) i el WomenTech Award (2023), entre d’altres.
Com a directora del centre Ideai, Gibert ha potenciat la investigació en IA amb una clara orientació cap a l’ètica i la transparència. Ha promogut projectes com el supervisor intel·ligent de plantes depuradores d’aigües residuals i ha contribuït a la sostenibilitat ambiental mitjançant l’aplicació d’IA. A més, participa en projectes sobre medicina personalitzada, desenvolupant tecnologies per a la detecció primerenca de malalties com la salut mental.