Ciència

El Punt Avui, premi al millor mitjà en IA

Sam Altman és elegit personatge de l’any pels lectors de Parèntesi MÈDia i Adrià Recasens és el català de l’any

Els premis Parèntesi MÈDia 2024 ja tenen guanyadors, seleccionats pels lectors del mitjà especialitzat en intel·ligència artificial. Les votacions posen de relleu noms i projectes que han destacat en l’àmbit de la IA durant el darrer any. El Punt Avui, que “es distingeix per incloure informació sobre IA en la seva edició impresa i digital”, ha estat guardonat com a millor projecte mèdia català. “La seva aposta per continguts d’anàlisi contrasta amb altres mitjans més centrats en visions anecdòtiques o alarmistes”, destaca el veredicte. En la mateixa categoria, el butlletí Artificial, de Francesc Bracero a La Vanguardia, ha estat reconegut pel seu enfocament rigorós i clar.

Sam Altman, CEO d’OpenAI, ha estat elegit personatge de l’any per la seva visió i el seu lideratge en el desenvolupament de la IA generativa, consolidant OpenAI com un referent global.

En l’àmbit estatal, el director del Barcelona Supercomputing Center, Mateo Valero (Alfamén, 1952), ha estat nomenat personatge espanyol de l’any. La seva gestió ha impulsat projectes europeus en IA, com una de les set fàbriques d’IA que hi haurà al centre.

El reconeixement a Adrià Recasens Continente (Barcelona, 1990), personatge català de l’any, destaca la seva tasca a Google DeepMind, on lidera projectes multimodals vinculats a l’àudio. Format a la Universitat Politècnica i al MIT de Boston, Recasens se centra en l’aprenentatge multimodal i la comprensió de xarxes neuronals.

Altres premiats inclouen Anna Giralt, d’Artefacto, com a millor emprenedora; Josep Maria Cervera Casanovas, metge i professor associat del MIT de Boston, premi a l’impuls de la IA en salut; Carlos Santana, del canal DotCSV a YouTube, millor divulgador, juntament amb els catalans Xavier Mitjana i Jon Hernández; i el millor pòdcast per a Monos Estocásticos, d’Antonio Ortiz i Matías S. Zavia, per la seva originalitat. Mariola Dinarès, Xantal Llavina, Montserrat Rigall i Àurea Rodríguez comparteixen el premi a la millor divulgadora catalana. En la categoria de projectes educatius, Duolingo i l’informe Del guix al xip, de la Universitat de Girona amb José A. Donaire, comparteixen guardó. El millor projecte català recau en +RAIN Film Fest, de la UPF i Sónar.

Sam Altman
Sam Altman (San Francisco, 1985) és CEO d’OpenAI, empresa líder en IA generativa amb models com ChatGPT.
Mateo Valero
Mateo Valero, catedràtic i director del Barcelona Supercomputing Center, lidera projectes europeus.
Adrià Recasens
Adrià Recasens, investigador a Google DeepMind, treballa en aprenentatge multimodal i IA aplicada a l’àudio.
Les millors eines
Google NotebookLM guanya com a millor eina revelació. Freepik, com a millor plataforma integradora d’IA generativa. ChatGPT Canvas, premi a la millor IA de text, i ElevenLabs, millor eina de veu. Perplexity brilla com a millor cercador IA, i Suno, com a millor eina musical. Runway Gen-3 Alpha, Ideogram i Cursor, en vídeo, imatges i programació, respectivament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.