Ciència

ciència

Pas endavant per produir cèl·lules que restaurin la medul·la òssia

La investigació està liderada per l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras i l’Institut de Recerca Hospital del Mar

El mètode, provat amb ratolins, és capaç de produir cèl·lules precursores capaces de restaurar la medul·la òssia de pacients amb càncers hematològic

Un grup d’investigadors ha desenvolupat un mètode per produir precursors de cèl·lules sanguínies a partir de cèl·lules mare de ratolins, la qual cosa suposa un pas més en l’objectiu de poder produir en laboratori cèl·lules capaces de regenerar la medul·la òssia humana i tractar malalties hematològiques.

La investigació s’ha dut a terme al laboratori de cèl·lules mare i càncer de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras i l’Institut de Recerca Hospital del Mar de Barcelona, han informat ambdues institucions.

Amb aquest treball, l’equip liderat per la doctora Anna Bigas fa un pas més cap a la producció de cèl·lules precursores capaces de restaurar la medul·la òssia de pacients amb càncers hematològics, en el que es coneix també com a medicina regenerativa.

Les cèl·lules mare poden produir qualsevol altre tipus de cèl·lula; només és qüestió d’indicar-los la manera correcta, pel que cal pressionar les “tecles correctes”, és a dir, els gens adequats, en el moment oportú. Els pacients amb càncers de la sang sovint necessiten reemplaçar les cèl·lules mare sanguínies a la medul·la òssia, que és el teixit que produeix les cèl·lules sanguínies i en el que creix el seu tumor. Per a això es busca un donant compatible, entre algun familiar o en el registre internacional que gestiona la Fundació Josep Carreras (el REDMO), però de vegades pot arribar a ser molt difícil trobar-ne un.

En aquest context, un dels objectius dels investigadors hematològics és donar amb la fórmula per produir les cèl·lules que generen la sang al laboratori directament a partir de cèl·lules mare bàsiques i usar-les per regenerar una nova medul·la òssia sana.

L’equip dirigit per la doctora Anna Bigas ha examinat milers de gens en el genoma dels ratolins per veure quins eren capaços de transformar una cèl·lula mare embrionària en un precursor sanguini, o dit més tècnicament, una Cèl·lula Mare Hematopoiètica (HPSC, per les seves sigles en anglès). L’anàlisi va identificar un grup de set gens aparentment capaços de dur a terme aquesta tasca.

En experiments posteriors, l’equip va confirmar en ratolins adults que activar correctament aquests set gens era suficient per transformar cèl·lules mare embrionàries de ratolí en HSPC, i que aquestes cèl·lules recentment produïdes eren capaces de regenerar i sostenir un sistema sanguini funcional, produint tot tipus de cèl·lules sanguínies, incloses les de la línia immune.

Bigas confia que els resultats obtinguts en ratolins podran ser traslladats al sistema humà, ja que, malgrat les diferències, els mecanismes que impulsen la diferenciació de les cèl·lules mare són tan fonamentals que es comparteixen entre espècies.

La recerca ha estat recentment publicada a la revista Blood, publicació oficial de la Societat Americana d’Hematologia, amb el doctor Luis Galán Palma, investigador del laboratori de Bigas, com a primer autor, i en col·laboració amb altres doctors, com Clara Bueno i Pablo Menéndez, experts en leucèmia pediàtrica i del desenvolupament de l’Institut Josep Carreras.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]