El museu Terra i Sol de l'Observatori de l'Ebre pren forma

El projecte preveu cinc grans àmbits

El complex museístic Terra i Sol, que és així com han batejat el futur museu de l'Observatori de l'Ebre, s'estructurarà en cinc grans àmbits i aprofitarà els edificis existents en les sis hectàrees de terreny on està instal·lat l'Observatori de l'Ebre, però se n'hauran de construir dos de nous. El primer àmbit estarà dedicat a l'Antàrtida, «la darrera terra descoberta del planeta» i inclourà informació sobre les campanyes de recerca que des de fa anys l'Observatori hi desenvolupa. Aquest àmbit s'ubicarà just als peus de l'Observatori, a l'antic edifici dels jesuïtes, on s'editava la revista Ibèrica. Per al segon àmbit, caldrà un edifici bioclimàtic de nova construcció on hi haurà informació sobre la terra, els moviments sísmics, l'atmosfera o les complexitats del clima. Al terrat hi haurà entre els jardins, instruments meteorològics i rellotges de sol. El tercer àmbit també s'ubicarà en un edifici bioclimàtic nou i estarà dedicat al sol i a la galàxia. Inclourà, entre d'altres, una representació dinàmica semiesfèrica del cel a l'Observatori, mostrant les estrelles nocturnes i les estrelles ocultes durant el dia i un 3D virtual que representarà les galàxies més pròximes i els seus moviments. L'àmbit quart estarà dedicat al riu Ebre i la seua conca i inclourà informacions sobre el canvi climàtic. S'instal·larà en una estructura lleugera també de nova creació. Finalment, el cinquè àmbit serà el museu històric i inclourà visites als diferents pavellons existents: l'edifici astronòmic, l'estació meteorològica, l'edifici magnètic, el dels rellotges, el sísmic i el Landerer.

Projecte ambiciós

Tot plegat, un projecte molt ambiciós, però que la direcció de l'Observatori ja ha fet arribar al delegat del govern, i al director dels serveis territorials d'Innovació a l'Ebre. «L'objectiu és divulgar la tasca científica i apropar-la als ciutadans», explica el director de l'Observatori, Miquel Torta, que en destaca també el potencial turístic. El projecte es troba en fase de disseny i encara no s'ha pressupostat. Ahir es va presentar per primera vegada en públic en una conferència organitzada per l'Ajuntament de Roquetes per celebrar la festa de segregació de Tortosa, a càrrec de l'ideòleg del projecte, Antoni Pou, geòleg i professor titular d'ecologia de la Universitat Autònoma de Madrid, un gran coneixedor dels processos relacionats amb el canvi climàtic, i amb una extensa experiència en planificació interpretativa, comunicació i disseny. Pou també va destacar la necessitat d'integrar el museu al territori i promocionar des d'aquí la construcció bioclimàtica com una fórmula per impulsar l'economia del territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El vi badaloní de Sant Jeroni

Badalona
GIRONA

El caos a Rodalies afecta veïns i visitants de la mostra floral

GIRONA
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Reforma integral del pàrquing a la Corxera, amb tarifes toves

SANT FELIU DE GUÍXOLS
MEDI AMBIENT

Plantats 500 ceps terrassencs més a la finca de Mossèn Homs

TERRASSA
LA CRÒNICA

‘Ace’ i partit al paternalisme tennístic

MEDI AMBIENT

Calella deixa en mans de la natura la recuperació de la sorra perduda a la platja de Garbí

CALELLA
GIRONA

L’Ajuntament es queixa de falta de recursos extra per executar els projectes dels fons Next Generation

girona
SOCIETAT

Recerca pilot de la URV per detectar a Tarragona el sensellarisme ocult

TARRAGONA
Estats Units

Mor el pacient que va rebre un ronyó de porc modificat genèticament

Barcelona