Ciència

Troben el coll d'un dinosaure al Pallars

El fòssil, de 68 milions anys, ha estat extret de la roca

S'ha localitzat al jaciment d'Orcau i ara s'analitzarà

Investigadors de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i la Universitat de Saragossa han extret al jaciment d'Orcau, al Pallars Jussà, el coll fossilitzat d'un dinosaure sauròpode de més de 5 metres. Les restes inclouen entre set i vuit vèrtebres de la zona del coll i les primeres costelles d'un dinosaure que va viure en aquesta zona fa uns 68 milions d'anys.

A partir de les restes trobades, s'estima que aquest animal devia fer entre 15 i 20 metres de llarg. L'estructura fabricada per treure intacte el fòssil pesa uns 2.500 quilos. És la més gran realitzada mai per l'equip d'investigadors de l'ICP i la Universitat de Saragossa i, probablement, una de les més grans mai fetes a Europa.

La presència d'aquest sauròpode, anomenat també titanosaure, és coneguda a la zona, ja que en un altre jaciment pròxim, també a Orcau, ja s'han identificat nombroses petjades d'aquesta espècie.

L'estudi d'aquest fòssil, únic per les seves dimensions, aportarà noves informacions sobre els dinosaures sauròpodes que van viure al Pirineu abans de la seva extinció.

El coll de dinosaure és ara en un magatzem de restes fòssils que el Museu de Conca Dellà té a la localitat d'Isona. Aquí el fòssil s'haurà de netejar i deixar-lo a punt per estudiar. Aquesta tasca portarà uns dos anys de feina a dues persones. Des del Museu i l'institut Crusafont s'està buscant finançament per poder netejar la peça per exposar-la.

Per als investigadors era interessant extreure el bloc sencer perquè les vèrtebres es troben en connexió anatòmica, és a dir, disposades tal com estaven en l'animal quan era viu.

Àngel Galobart, cap del grup de recerca del mesozoic de l'ICP, va destacar que “la troballa té un triple interès: el científic, el divulgatiu i l'històric, perquè l'extracció culmina uns treballs que van començar fa uns 60 anys'', va comentar.

LA XIFRA

5
metres de longitud
té el fòssil del coll que els investigadors han extret de les roques del Pallars.

LA DATA

68
milions d'anys
tenen les restes de dinosaure que s'han descobert al jaciment d'Orcau, a Isona i Conca Dellà.

LA FRASE

La troballa té un triple interès: el científic, el divulgatiu i l'històric, i culmina una feina de 60 anys
Àngel Galobart
Cap de recerca Mesozoic de l'ICP


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]