Ciència

Un estudi arqueològic datarà l'origen del castell de Banyeres de Mariola

Els experts dubten entre el seu origen almohade o cristià

Un anàlisi especialitzat proporcionarà dades fiables al voltant de l'època exacta de construcció del castell de Banyeres de Mariola, el qual ha sigut considerat tradicionalment com d'origen almohade per historiadors i estudiosos en la matèria.

No obstant això, també és cert que altres experts en la matèria també han apuntat recentment que el castell podia tindre un origen cristià, «encara que en algun moment determinat passara a mans dels musulmans», segons ha indicat el regidor de Patrimoni Ramón Albero.

Amb la finalitat de determinar la data exacta de construcció de la fortalesa, amb un marge de precisió de més o menys 40 anys, l'extracció d'un fragment de fusta d'una agulla del mur de la cara sud-est de la Torre de l'Homenatge per part de l'arqueòleg José Ramón Ortega ajudarà a conèixer aquest aspecte. L'estudi es realitzarà a un laboratori especialitzat de Londres aplicant la tècnica del ràdio carboni, coneguda també com la prova del Carboni 14.

Per a Albero, «tot i que la hipòtesi principal és que el castell té un origen musulmà, basant-se en el fet que Jaume I, entre altres fortaleses, el va conquistar en l'any 1248 i sense que els arqueòlegs disposen dels suficients elements científics per a provar-ho, darrerament alguns estudiosos també han apuntat que el castell podia tindre un origen cristià en argumentar que el castell de Banyeres es trobava en les fronteres dels regnes cristians i musulmans i, per tant, en zona de continus enfrontaments».

Amb la fi de dilucidar este extrem i disposar d'una base científica, va ser quan es va decidir sol·licitar l'autorització pertinent a la Direcció General de Cultura per a procedir a l'extracció del fragment de fusta, com a pas previ per tractar-se d'un B.I.C., autorització que va ser concedida i determinarà, així, l'època exacta de construcció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia