Ciència

La UdL crea un nou material aïllant per a la construcció

Fet a partir de residus d'acer, es validarà l'estiu vinent en el camp experimental de Puigverd de Lleida

En el projecte, hi participen altres centres de recerca d'Europa i empreses

La Universitat de Lleida (UdL) testarà l'estiu vinent un nou material per a la construcció que s'ha creat a partir de reciclar residus d'acer. El nou producte és aïllant i resistent, segons els experts, però falta verificar-ho i utilitzar-lo, que és el que es farà a les instal·lacions que la UdL té a Puigverd de Lleida (Segrià).

Concretament, la validació es farà a l'estació experimental de solucions constructives que gestiona el grup de recerca GREA Innovació Concurrent de la UdL. El nou material està fet de pols d'acereria, un residu classificat com a perillós en el catàleg europeu de residus i amb uns costos alts d'eliminació.

El producte ha estat desenvolupat per investigadors de les universitats de Lleida i Barcelona en el marc del projecte europeu Rewastee, dedicat precisament a reciclar, valorar i reincorporar al cicle productiu els residus de l'acer per fabricar productes destinats a l'aïllament tèrmic i acústic.

A més de la UdL i la UB, també hi participen Novatek (França), R2M Solution (Itàlia), BRE (Regne Unit), FCC construcción i Trimdelson (Espanya), i Eurecat-Centre Tecnològic de Catalunya, que coordina el programa.

El projecte va començar el 2014 amb un pressupost d'1,3 milions d'euros. Segons explica Luisa Cabeza, directora del grup de recerca de la UdL, “s'espera treure al mercat en breu una tecnologia capaç d'aprofitar els residus de l'acer per crear un material de construcció viable i que respecti les normatives de construcció nacional i europees”.

De fet, les empreses R2M Solution i BRE estan interessades a comercialitzar aquest material, que fabricaria una altra empresa sòcia del projecte, la catalana Trimdelson, segons explicava la investigadora.

Una vintena de representants de totes les empreses i institucions implicades a Rewastee han participat aquesta setmana en una trobada a l'Escola Politècnica Superior de Lleida per enllestir el procés de certificació del material que es vol comercialitzar. Una de les darreres fases serà la seva validació a Puigverd.

El projecte de recerca, que acaba a final del 2016, està cofinançat al 50% per la iniciativa Eco-Innovation, de la Unió Europea (UE).

El grup de recerca GREA Innovació Concurrent es va fundar l'any 1999 a partir de la unió d'un grup de professors implicats en els estudis d'enginyeria tècnica industrial, en l'especialitat de mecànica, de la Universitat de Lleida. Des del començament ja va néixer com un grup multidisciplinari, i actualment les seves línies de treball se centren en les àrees d'enginyeria energètica i en la construcció sostenible.

LA XIFRA

1,3
milions d'euros
és el pressupost destinat des del 2014 a aquest projecte de recerca. La UE n'aporta un 50%.

Estació experimental única

La instal·lació de Puigverd està destinada a l'assaig de solucions constructives en l'edificació per optimitzar la seua eficiència energètica. Es va crear l'any 2004 per avaluar in situ, en lloc de fer-ho al laboratori, els comportaments dels materials de construcció i els consums energètics. El grup de recerca de la Universitat de Lleida (UdL) GREA Innovació Concurrent va duplicar al 2011 la capacitat d'aquesta estació experimental, única a Europa. Té una vintena de cubicles de la mateixa dimensió i amb la mateixa orientació. Estan disposats de tal manera que no reben cap tipus d'ombres. Així, les diferències en l'evolució de la temperatura interior o la variació de consums energètics són deguts únicament a les seues diferències constructives. Per exemple, s'ha provat la utilització de cobertes i façanes vegetades o la incorporació de materials de canvi de fase per augmentar la inèrcia tèrmica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona