Ciència

L'‘Ictineu3' troba un jaciment intacte d'uns 2.000 anys

El submarí en fa la descoberta a la Costa Blava francesa per casualitat mentre portava a terme una campanya de biologia

Les restes, un vaixell ple d'àmfores africanes, no havia estat espoliat

Onze anys de dur treball comencen a donar resultats. El submarí català Ictineu3, que actua sota bandera francesa però que ha estat concebut i construït a Sant Feliu de Llobregat, ha fet aquest mes de novembre passat la seva primera campanya de biologia marina en aigües de la Costa Blava francesa. En el transcurs d'una sèrie de dotze immersions, i per atzar, els promotors del submarí han trobat un jaciment arqueològic d'uns 2.000 anys d'antiguitat que està totalment intacte, perquè cap submarinista o cercador de tresors l'ha localitzat. Precisament, el fet de no haver estat espoliat és el que dóna una rellevància especial al descobriment, segons han certificat els responsables del centre d'arqueologia subaquàtica francès, el DRASSM, i el català, el CASC.

A les imatges que els responsables del submergible han fet públiques es veuen un seguit d'àmfores recobertes del que s'anomena neu marina (restes orgàniques marines), que els experts han identificat com a africanes. Pere Forès, pilot del submarí i un dels seus principals promotors, explica que “el vaixell que porta les àmfores sembla estar molt sencer perquè deuria caure a poca velocitat; la fusta exterior del vaixell pot haver desaparegut però creiem que les àmfores han protegit el fons del vaixell, que ha d'estar intacte”.

La gran finestra de metacrilat que té l'Ictineu3 permet als científics centrar-se en els seus objectius –en aquest cas l'expedició era biològica no arqueològica– i alhora permet visualitzar i fotografiar objectes i animals que apareixen en el seu camp de visió. Va ser durant la revisió de les imatges que havien enregistrat en les immersions que es van adonar de la troballa, que posteriorment han certificat els arqueòlegs.

El jaciment està a una profunditat d'entre 100 i 200 metres en un punt de la Costa Blava que els responsables de l'Ictineu3 mantenen en secret (com també la profunditat exacta on està) per evitar que sigui saquejat fins que a la primavera arqueòlegs francesos experts del DRASSM l'explorin. “El fons rocós i amb molt desnivell l'ha protegit de les arts de pesca més destructives”, diu Forès.

Carme Parareda i Pere Forès, els principals artífexs que Catalunya disposi d'un submarí certificat internacionalment per fer immersions de fins a mil metres, estan exultants. “Aquesta troballa és una prova que amb una eina com l'Ictineu3 és més fàcil localitzar jaciments, explorar-los, documentar-los; se'ns obre tot un món a l'exploració submarina i de recuperació de la nostra història”, explica un emocionat Forès.

El 5 de novembre l'Ictineu3 va quedar certificat i classificat per la societat DNV-GL i homologat per Afers Marítims Francesos per a immersions de fins a 1.000 metres de profunditat. S'ha convertit en el 3r submarí actualment operatiu a la UE capaç d'arribar a aquesta profunditat amb tripulants a bord.

LA XIFRA

3
són els submarins
operatius a la Unió Europea tripulats que poden arribar a 1.000 metres de profunditat.

LA FRASE

L'‘Ictineu3' ens obre un món a l'exploració submarina i a la recuperació de la nostra història
Pere Forès
Coimpulsor de l'‘Ictineu3'


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]