Ciència

Creen una col·lecció de monòlits de sòl a Tremp

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) està treballant en la creació d'una col·lecció de monòlits de sòls representatius del Pirineu i Prepirineu amb l'objectiu de divulgar la importància i la diversitat dels sòls del territori. Els quatre primers monòlits de sòls de Catalunya que s'han extret són del Pallars Jussà: Santa Engràcia, els Nerets, Conques i Orcau. Es tracta de varietats de sòls majoritàriament de terrenys de vinya i de cereals. La informació extreta dels monòlits serà de gran importància per a la divulgació i l'estudi i per als propietaris dels terrenys per les seves plantacions. L'objectiu és que el 2018 es tingui un total de 19 monòlits de sòl del Pirineu i Prepirineu.

Xavier Berastegui, subdirector adjunt de geologia i geofísica de l'ICGC, ha explicat que la rica varietat i importància dels sòls del Pirineu i Prepirineu donen l'oportunitat de realitzar una col·lecció de sòls de gran utilitat per a la divulgació i l'estudi.

Un monòlit de sòl és una secció vertical d'un perfil de sòl preservat en la seva condició natural, sense alteracions. La secció del sòl s'extreu del terreny sense pertorbar les seves condicions i al laboratori es realitza un tractament per poder consolidar el sòl i poder-lo manipular. Berastegui ha dit que a partir d'ara es treballarà per fer el projecte expositiu per als quatre monòlits que han extret.

La pròxima campanya es treballarà per extreure cinc monòlits més i s'intentarà que siguin de sòls forestals. D'aquesta manera amb una visita al Centre de Suport Territorial dels Pirineus de l'ICGC de Tremp es podrà conèixer i estudiar en una sola sala una gran varietat de sòls.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia