Ciència

educació

L'IRB Lleida ja ha format 38 alumnes en cirurgia al Creba

Primers quatre cursos al nou centre de recerca de Torrelameu que dirigeix l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida

Estan previstos catorze cursos més fins a final any per ampliar el rendiment del complex

El Centre de Ciència i Recerca Experimental Biomèdica Aplicada (Creba) ja ha format 38 cirurgians en noves tècniques. Són els primers que han utilitzat les noves instal·lacions d'aquest centre de referència que dirigeix l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Lleida i que va finançar la Diputació de Lleida amb més de tres milions d'euros.

El Creba va començar l'activitat formativa a finals d'abril del 2016 i en els primers tres mesos ja s'han fet quatre cursos. En concret, aquesta formació s'ha centrat en seminaris d'hemostàsia en cirurgia cardíaca, toràcica i hepàtica, és a dir, cursos sobre tècniques de control de sagnat intraoperatori destinat a cirurgians de cada una de les tres especialitats esmentades. Finalment, el quart curs ha estat d'introducció al material laparoscòpic Teleflex, segons han explicat portaveus de l'IRB Lleida.

En aquests quatre cursos hi han participat un total de 38 alumnes, metges i cirurgians que han après noves tècniques i han aprofundit la seva especialització.

Actualment, estan en preparació catorze cursos més que es duran a terme en el darrer trimestre de l'any.

A principis d'any van acabar les obres i la instal·lació de l'equipament de Torrelameu, i l'activitat va començar a finals d'abril. A més de la formació, el Creba ja treballa perquè al centre s'hi desenvolupin projectes de recerca biomèdica i les primeres peticions són projectes propis que l'IRB Lleida porta a terme amb altres hospitals. També han presentat sol·licituds de projectes grups estatals i internacionals interessats a desenvolupar les investigacions al centre situat a Torrelameu.

Un centre únic i amb els porcs com a referents

Una de les singularitats del Creba de Torrelameu és que una part de la seva activitat de formació i experimentació de noves tècniques quirúrgiques es farà amb porcs, un animal que té grans similituds amb els humans i que, per tant, permet equiparar tècniques i procediments mèdics. El Creba està dotat amb tecnologia d'última generació que inclou il·luminació LED a les sales d'operacions i la possibilitat de fer cirurgia mínimament invasiva en 3D. Les instal·lacions estan preparades per desenvolupar línies d'investigació que van des d'estudis amb materials o instrumental nou per a cirurgia fins a estudis de biologia molecular, que inclouen l'obtenció d'òrgans per a trasplantaments, o la implementació de tècniques quirúrgiques. Està situat al costat del Centre d'Estudis Porcins i en un futur hi haurà una part de la Facultat de Veterinària de la UdL.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia