Roda de Berà funciona des del 2008 amb un pressupost «desequilibrat»
Ho adverteix un informe elaborat pel Tribunal de Comptes amb motiu de la impugnació feta per CiU
Roda de Berà va aprovar l'últim pressupost municipal el març del 2008 amb els vots a favor del govern (llavors format per PSC i PP). Des d'aquell moment, el consistori no ha tornat a aprovar cap altre pressupost dels comptes municipals, i ha anat prorrogant les xifres corresponents a aquell any. Ara, però, el Tribunal de Comptes posa en dubte la validesa d'aquest pressupost i considera, en un informe elaborat pel TSJC i signat el dia 3 de març passat, que no compleix les condicions d'equilibri pressupostari que fixa la llei d'hisendes locals.
Així, l'òrgan adverteix que en l'expedient del pressupost no figura cap criteri «objectiu» que doni «racionalitat i coherència» a les previsions d'ingressos fetes pel govern municipal i que establien que els principals capítols d'ingressos (impostos directes, taxes, transferències corrents i ingressos patrimonials) augmentessin un 13%. Així, el tribunal dóna la raó al grup de CiU, que considera en el seu recurs contenciós que els ingressos estaven «sobrevalorats» i conclou que les dades que consten en l'expedient «no permeten demostrar la raó de ser de les xifres pressupostades». L'informe, de fet, xifra en 6.376.930,81 euros (el 32% del pressupost d'ingressos ordinaris) les previsions d'ingressos que «no han quedat justificades en cap document» de l'expedient o de l'informe economicofinancer que l'acompanya.
Sense detalls
Pel que fa a l'apartat de despeses, el Tribunal de Comptes també reconeix que l'expedient no permet estudiar la «coherència» de les despeses previstes, ja que no s'ofereixen amb el nivell de detall que exigeixen les bases d'execució dels comptes. L'informe també fa evident que no es pot valorar correctament l'apartat de personal, ja que l'annex dels pressupostos tan sols incloïen una relació de llocs de treball «inadequada i insuficient», i critica que aquesta informació més ampliada no s'hagi incorporat fins a la presentació, per part del consistori, d'un escrit de contestació de la demanda interposada per CiU. De la mateixa manera, el Tribunal de Comptes també detecta que l'informe econòmic financer que acompanya el pressupost es va incloure a l'expedient després de l'aprovació inicial, tot i que abans de la definitiva. A més, l'òrgan considera que aquest document està «subscrit indegudament per l'interventor», ja que aquesta tasca hauria d'haver correspost al llavors alcalde (Pedro Figueiredo, del PP) o a algun membre de l'equip econòmic del govern.
Finalment, el tribunal destaca que la memòria d'alcaldia indica que en el pressupost es volien regularitzar deutes pendents d'altres exercicis, un extrem que l'òrgan recorda que, legalment, no es pot fer si s'afecten directament els crèdits del pressupost d'un altre exercici. Així, el tribunal considera que l'Ajuntament va incomplir diversos articles de la llei d'hisendes locals.
Pel que fa al deute del consistori, l'informe també conclou que no es pot valorar la «suficiència» de les partides destinades al seu pagament, ja que no es va incloure informació a l'expedient sobre l'estat del deute municipal.
CiU espera que s'anul·lin els comptes
El grup municipal de CiU, que va presentar un recurs contenciós contra l'aprovació del pressupost, confia que després de les conclusions del Tribunal de Comptes la sentència del jutge acabi sent favorable a la seva demanda. Els convergents també critiquen que el govern local (ara format només pel PSC en minoria) encara mantingui prorrogats aquests comptes ni n'hagi fet encara la liquidació definitiva. De moment, l'únic pas que s'ha fet és un decret de liquidació, amb un informe desfavorable de la interventora i amb un resultat negatiu d'1,5 milions.