el repunt

Mossèn Masip, recordat

L'articulista explica l'acte d'homenatge que es va fer dissabte passat al Masroig a aquest «mossèn Tronxo de combat» que va exercir tretze anys de la vida sacerdotal al municipi

Hi ha san­tes bones per­so­nes que encara es dedi­quen a recor­dar cape­llans –en aquest cas, rurals– morts fa vint anys. Aquest va ser el cas, dis­sabte pas­sat, al Mas­roig (Pri­o­rat), home­nat­jant Joan Masip i Franch (Cabacés, 1927 - Benis­sa­net, 1990), un mossèn Tronxo de com­bat, vull dir que no s'estava tot el dia a la rec­to­ria espe­rant l'esto­fat de la major­doma. I és que al Mas­roig hi va pas­sar tretze anys de la seva vida sacer­do­tal, de 1972 a 1985, dei­xant-hi –entre un petit però potent grup que volien des­ter­rar-lo– una colla àmplia d'amics i admi­ra­dors de la seva obra gene­ral i gene­rosa, que no l'han obli­dat.

Aquests amics, per­ta­nyents a enti­tats com el Cen­tre d'Estu­dis del Pri­o­rat, el Cen­tre d'Estu­dis per a la Recerca i Acció Didàctica Apli­cada a la Inte­gració (Cera­dai) i exmem­bres de la JARC (Joven­tut Agrícola Rural Catòlica), amb el suport de l'Ins­ti­tut Ramon Mun­ta­ner i la col·labo­ració de l'Ajun­ta­ment, la parròquia i la Coo­pe­ra­tiva del Mas­roig, són els que van recor­dar-lo amb diver­ses inter­ven­ci­ons, al Casal Flor de Maig, després que l'alcal­dessa Roser Vives des­cobrís, amb un par­la­ment, una placa a la rec­to­ria on va viure, on tants grups van ser aco­llits, des d'on tan­tes coses van pro­jec­tar-se.

Jo tinc un record molt viu del bon cler­gue, perquè fou ell qui m'obrí –ja fa qua­ranta anys, ai!– les por­tes d'aquesta comarca, que era la seva, i la de la Ribera d'Ebre, que també ho fou, perquè va ser rec­tor a la Torre de l'Espa­nyol, a Riba-roja i a Mira­vet i Benis­sa­net, on acabà –amb només 63 anys– els seus dies, amb un fune­ral mul­ti­tu­di­nari tant pels cape­llans com pels laics que hi havia.

Els altres amics que par­ti­ci­pa­ren en aquest record també van expres­sar vius sen­ti­ments d'agraïment. Així, els seus con­vi­la­tans Ramon Bar­galló, Fran­cesc Ver­net, Josep Ver­net, Edu­ard Bar­celó i Ramon Subi­rana (gent de la cul­tura agrària, del peri­o­disme, la història i la cata­la­ni­tat); gent de pro­cedències pro­pe­res, com Jaume Sabaté, his­to­ri­a­dor del Lloar, Joan Lau­nes, peri­o­dista radiofònic de Móra d'Ebre, i Josep M. Fer­ran, psi­co­pe­da­gog, tan vin­cu­lat al Pri­o­rat; igual­ment, com­panys d'anti­gues bata­lles huma­nes, sacer­do­tals i en defensa de la terra, com Joan Rebull, de l'Amet­lla de Mar, i mossèn Josep Gonell, peri­o­dista de llarga tra­jectòria (que envià l'adhesió per escrit); també peri­o­dista –i ben cone­gut–, Joa­quim Roglan (que amb Gonell feren tàndem molts anys a la premsa bar­ce­lo­nina) va enviar un text igual­ment exqui­sit en què es retrata tota una època, la de la tran­sició, i com uns sacer­dots rurals, valents (entre els quals, també, Redo­rat, d'Ascó; Sáez, de Mira­vet, i Suñé, de Batea), van saber afron­tar el des­em­par de les cúpules eclesiàsti­ques, polítiques i elèctri­ques. També, l'arqueòloga Mar­ga­rida Genera, i Josep M. Bal­cells, dipu­tat al Par­la­ment, van apor­tar el seu tes­ti­moni.

Per sort i bon seny, no es va par­lar de par­tits (ni polítics ni de fut­bol), per la qual cosa l'acte –amb més d'un cen­te­nar de veïns del poble– va que­dar rodó, precís i emo­tiu. A l'hora de les cro­que­tes –rega­des amb bon vi d'aquesta terra aspra i llu­mi­nosa– tot­hom ho comen­tava satis­fet. I és que encara res­so­nava el violí de Joan Ven­drell –jus­ta­ment de Cabacés, el poble de Masip–, del qual ins­tru­ment havia sor­tit El cant dels ocells. Entre les fur­ti­ves llàgri­mes que van esca­par-se, les de l'exdi­pu­tat Fran­cesc Ver­net, que tenia al cos­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.