L’exèrcit podrà dur elements bèl·lics a l’Expojove de Girona
Un jutge permet que les forces armades espanyoles tinguin soldats uniformats al saló
Posa com a exemples la Fira del Còmic i la de Playmobil, en què s’exhibeixen armadures i espases
Finalment, l’exèrcit espanyol podrà participar en l’Expojove de Girona, el saló de l’ensenyament que cada any se celebra a la ciutat al mes d’abril, i exhibir-hi elements bèl·lics i soldats uniformats. Ho ha decidit el jutjat de primera instància número 1 de Girona, que, en una sentència inèdita, compara l’exhibició d’elements miliars en un saló educatiu i de futur professional amb la Fira del Còmic i la del col·leccionisme de Playmobil.
El març passat, l’Ajuntament i la Fira de Girona van sancionar l’exèrcit espanyol i li van prohibir participar en l’Expojove durant tres anys, ja que el 2017 hi havia acabat anant amb uniforme militar, fet que contravenia el codi ètic. El Ministeri de Defensa, però, va portar el cas als jutjats i va sol·licitar que, com a mesura cautelar i mentre no hi hagués sentència, es permetés que les forces armades mantinguessin l’estand en l’Expojove. Pocs dies abans de començar el saló del 2018, el jutge va dictaminar que l’exèrcit podia participar en l’esdeveniment, però també va deixar clar que hi havia d’anar sense uniforme. Ara, en sentència, el jutjat anul·la part de l’article d’aquest codi ètic i el reescriu fins al punt d’eliminar aquella part del redactat que esmenta que no s’exhibiran “elements bèl·lics”. Aquest canvi és el que permet que l’exèrcit pugui tornar a portar uniforme al saló Expojove.
Segons l’escrit del jutge, és contradictori considerar que la presència de personal uniformat de l’exèrcit espanyol contravé el codi ètic quan en el lloc web de Fira de Girona s’anuncia la Fira del Còmic, el Manga i l’Entreteniment de Girona amb una fotografia en què surt el regidor de Cultura, Carles Ribas, juntament amb dos personatges de còmic vestits amb armadures i espases. El jutge també posa com a exemple la Fira Internacional de Col·leccionisme Playmobil, que es va celebrar els dies 10 i 11 de novembre del 2018. Segons el jutge, s’hi va exhibir una maqueta de grans dimensions d’un recinte emmurallat assetjat i atacat per un exèrcit, així com un campament d’una legió de l’imperi romà. És a dir, segons assegura el jutge, les escenificacions de combats amb joguines bèl·liques i els còmics bèl·lics no només no infringeixen el codi ètic de Fira de Girona, sinó que la mateixa Fira de Girona n’utilitza les imatges a les xarxes socials per promocionar les activitats que es duen a terme al recinte firal. En aquest sentit, el jutge veu contradictori que, tenint en compte això, Fira de Girona consideri que la presència de personal uniformat militar al recinte d’Expojove sí que infringeix el codi ètic.
El foc de l’Empordà
Segons la sentència del jutjat de primera instància 1, Fira de Girona “no interpreta el seu codi ètic de la mateixa manera per a tots els participants en els esdeveniments que organitza”. Encara més: segons la sentència, l’uniforme del personal de l’exèrcit espanyol també es podria associar a activitats “molt més properes”. “Tot i que els ciutadans de Girona no van tenir les flames tan a prop com els de la Jonquera, Agullana, Darnius, Pont de Molins i Figueres, és públic i notori que personal uniformat de l’exèrcit –en concret, de la Unitat Militar d’Emergències– va contribuir a l’extinció de l’incendi forestal procedent de França que va arrasar gairebé 14.000 hectàrees de l’Alt Empordà durant sis dies el juliol del 2012”, concreta la sentència del jutge. En qualsevol cas, segons sosté l’ens judicial, el Comitè Executiu de Fira de Girona “no ha interpretat el codi ètic de manera uniforme en tots els esdeveniments firals organitzats, sinó que n’ha fet una interpretació de màxims en el cas dels participants en l’Expojove i s’ha oblidat del criteri en el Girocòmic i en la Fira Internacional de Playmobil”.
L’Ajuntament estudia recórrer contra la sentència
L’Ajuntament ja va anunciar ahir que està estudiant recórrer contra la sentència a l’Audiència de Girona. L’alcaldessa, Marta Madrenas, que és qui presideix el Patronat de la Fundació Fira de Girona, sosté que estan “molt decebuts” amb la decisió judicial. “La sentència no defensa la cultura de la pau i els drets humans”, sosté Madrenas, que lamenta que la decisió del jutge no els permeti “impedir que s’exposin elements bèl·lics en la fira”. “És inaudit i inexplicable”, conclou l’alcaldessa de la ciutat. Des de l’oposició, la portaveu del PP a Girona, Concepció Veray, assegurava: “La sentència confirma el que ja vam denunciar amb relació al codi ètic: que era una madrenada, que estava fet només per vetar la presència de l’exèrcit i que s’aplicava de manera arbitrària.”