Societat

Segell català per a la novetat d’aquest any a Futuroscope

TP Arquitectura i Construcció Tèxtil, situada al Pla de l’Estany, construeix l’Estadi Aqualímpic, que s’estrenarà a l’abril

Són llits elàstics sobre l’aigua i formen part de l’atracció La Ciutat dels Nens

La gran aposta de la temporada de Futuroscope , el parc temàtic del multimèdia situat als afores de Poitiers, a França, són els nens. Per això, invertirà 1,5 milions d’euros per crear, ocupant 9 de les 30 hectàrees del parc, un nou espai, anomenat Futuròpolis, La Ciutat dels Nens, que inclourà un seguit d’atraccions adreçades a aquest públic. Actualment, el 56% dels visitants del parc de la imatge són famílies amb nens petits.

Aquesta renovació té un segell català, ja que t’empresa TP Arquitectura i Construcció Tèxtil , ubicada a Cornellà del Terri, al Pla de l’Estany, és la responsable de la construcció d’una de les atraccions, de fet, la que la direcció del parc considera que serà un dels principals pols d’atracció en aquest espai: l’Estadi Aqualímpic, un conjunt de cinc llits elàstics situats en un petit llac que serviran tant per saltar-hi a sobre com sobre l’aigua que els rodeja. La previsió del parc és que aquesta nova atracció infantil, però a la qual s’hi podrà pujar sigui quina sigui l’edat, s’estreni aquest mes d’abril.

TP Arquitectura i Construcció Tèxtil és una empresa familiar amb més de 30 anys d’experiència en el sector de la construcció tèxtil, que, entre altres elements, inclou els inflables i les construccions tèxtils. Ara estan especialitzats “en el desenvolupament, l’execució i el muntatge de projectes únics o sèries curtes”. Ton Miserachs, el seu soci fundador junt amb Pilar Navarro, ho defineix així: “No som tan industrials com artesans, mimem fins al darrer detall tot el que fem.”

I com una petita empresa familiar –té una desena de treballadors i factura prop d’un milió d’euros anuals– pot acabar treballant per a un parc temàtic propietat de la Compagnie des Alps? “Doncs l’inici és prou casual”, explica Miserachs. Resulta que la firma catalana estava treballant en noves idees, una de les quals era fer un pont a base d’inflables, i el fill del Ton, l’Adrià, també soci de l’empresa, va veure que un estudi francès d’arquitectura n’havia fet un. El fill de Miserachs s’hi va posar en contacte i a partir d’aquí va néixer una col·laboració.

Futuroscope va adjudicar aquesta atracció a dos despatxos francesos, Atélier David Joulin i AZC Architectes, i aquests darrers van passar l’encàrrec a l’empresa del Pla de l’Estany. “Ha estat un orgull però també una feinada”, resumeix Miserachs. Els primers projectes es van dissenyar ara fa tres anys i s’han elaborat cinc projectes sencers fins a arribar a l’actual, que ha suposat tres mesos de feina per a la seva execució, que encara era ben visible a la fàbrica de Cornellà del Terri aquest dimarts.

TP Arquitectura i Construcció Tèxtil treballa a Catalunya, però, arran de la crisi, també a Sud-amèrica. Ha treballat per al Fòrum de les Cultures, per a l’Expo de Sevilla, va crear la carpa plegable del campus de la UdG, els tendals de les terrasses del Port Olímpic de Barcelona, que aguanten vents de 140 quilòmetres per hora, i ara, entre altres coses, treballa en la nova imatge de Càrniques Celrà. A més, no és el primer cop que rep un encàrrec d’un parc temàtic, ja que també ha fet unes veles per al Tibidabo: “Veles que havien d’aguantar i no trencar-se cada dos per tres.”

Un forn de Palamós

Futuròpolis, que tindrà 21 instal·lacions en total, algunes de ja existents però reformades, no és l’única novetat d’un parc que té com a repte la renovació continuada. Els visitants ja poden gaudir –el parc va obrir a primers de febrer– del Planet Power, una pel·lícula de 22 minuts en 3D que explica com els suïssos Bertrand Piccard i André Borschberg van donar la volta al món amb un avió d’energia solar, el Solar Impulse.

En aquesta nova àrea s’ha construït un nou restaurant, La Cabane Perchée, on se serviran graellades amb la nova tècnica de coure els productes a altes temperatures amb uns forns adquirits a l’empresa Mibrasa de Palamós.

LES XIFRES

103
milions d’euros
va ser la facturació del parc del multimèdia Futuroscope durant l’any 2018.

LES FRASES

55
euros
és la despesa mitjana de cada visitant al parc. El 50% dels visitants hi estan dos dies.
2
atraccions
de Futuroscope han estat nomenades com les millors del món : Arthur i La Màquina del Temps.
Els visitants estrangers que ens visiten són pocs; millorarem coses per intentar canviar-ho
Antoine Lacarriere
DIR. DE MÀRQUETING I COMUNICACIÓ
Treballem com artesans més que com industrials. Cuidem tots els petits detalls
Ton Miserachs
Cofundador DE TP ARQUITECTURA I CONSTRUCCIó TÈXTIL

Fidelitat catalana a un parc que prepara una ‘superestrena’ per al 2020

Tot i que les xifres de visitants de la temporada passada a Futuroscope han registrat una petita davallada, dels dos milions rècord del 2017 al 1.850.000 del 2018, el nombre de visitants catalans no només es manté sinó que podria incrementar-se una miqueta. Tot i que és difícil certificar quants visitants, dels de l’Estat espanyol, provenen de Catalunya (si es compra un paquet turístic, per exemple, l’estadística agruparà el visitant a Madrid), els responsables del parc insisteixen que almenys un 55% dels visitants espanyols provenen de Catalunya , cosa que saben per les enquestes internes que fan. L’any passat, un 6% dels visitants van ser no francesos, i d’aquests, el 43% eren espanyols, amb un lleuger augment respecte als anys anteriors. Futuroscope manté oberta una oficina a Barcelona des de fa 19 anys.

El nou director comercial, de màrqueting i comunicació, Antoine Lacarriere, va explicar fa uns dies en la presentació de la temporada a Barcelona que un dels objectius del parc és aconseguir que hi hagi més visitants de fora de França. Sobre la baixada del nombre de visitants del 2018, els responsables del parc van explicar que l’atribuïen a un triple factor: la meteorologia extrema en els períodes de vacances a França, la celebració del mundial de futbol a Rússia, que finalment va guanyar la selecció ‘bleue’, i les vagues que van afectar els ferrocarrils francesos, ja que la presència d’una estació del TGV dins del mateix parc fa que aquest sigui un mitjà de transport molt utilitzat.

Tot i que ningú va voler avançar res, Futuroscope prepara una gran superestrena per a l’any 2020. La magnitud de la inversió ja ho posa de manifest: 18,5 milions d’euros, quan aquest any és d’1,5, i la darrera gran estrena, El Viatge Extraordinari, el 2017 , va costar 12,5 milions. Tot i que la nova atracció és encara un secret, pot tenir a veure amb la colonització de Mart.

El Viatge Extraordinari, La Màquina del Temps dels Rabbids, Arthur, l’Aventura 4D, Balla amb els Robots o anar de ral·li amb Sébastian Loeb seguiran sent, però, atraccions imprescindibles per al visitant que viatgi fins a Poitiers aquest any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.