Educació

La Universitat de Perpinyà nomena doctor ’honoris causa’ a Joaquim Nadal

L’historiador i expolític ho qualifica com una mostra de “reagrupament entre dos territoris que abans havien estat junts i ara estan separats”

La Universitat de Perpinyà (UPVD) ha nomenat aquest dimecres doctor ’honoris causa’ a Joaquim Nadal. Es tracta de la setena distinció que dona la universitat nordcatalana al llarg de tota la seva història. El discurs d’elogis ha anat a càrrec del catedràtic Julien Lugand, en què ha combinat la trajectòria acadèmica de l’historiador i la seva etapa com alcalde de Girona. Nadal ha afirmat rebre la distinció com “una sorpresa” però s’ha mostrat “molt satisfet” per convertir-se en doctor ’honoris causa’. Per l’exalcade i també exconseller, aquesta és una mostra de “reagrupament entre dos territoris que abans havien estat junts i ara estan separats”.

La Universitat de Perpinyà compta des d’aquest dimecres amb set doctors ’honoris causa’, després de distingir amb aquesta titulació al director de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, Joaquim Nadal. El discurs d’elogis ha anat a càrrec del catedràtic de la UPVD, Julien Lugand, qui ha destacat la carrera acadèmica i política del gironí.

En el seu torn de resposta, Nadal ha aprofundit en la seva formació com a historiador i ha recordat que ha exercit de professor en la Universitat de Liverpool, és doctor de la Universitat de Barcelona (UB), catedràtic en Història Contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i a la Universitat de Girona (UdG).

El que va ser alcalde de Girona també ha explicat el seu vincle amb Perpinyà “en diferents moments històrics”. Nadal també ha agraït l’hospitalitat de la Catalunya Nord en l’acollida dels catalans durant la Guerra Civil i l’exili. “La gent, en arribar, ho va passar molt malament”, ha detallat. També ha afegit que de seguida, la gent de Perpinyà els va acollir”.

Nadal s’ha mostrat “sorprès” per aquesta distinció que li ha atorgat la Universitat de Perpinyà, però ha reconegut que estava “molt satisfet, perquè sempre són coses que et fan feliç”. En la cerimònia de distinció hi ha assistit algunes autoritats franceses, així com també director de la Casa de Catalunya a Perpinyà i el vicepresident de l’Institut d’Estudis Catalans, a banda de professors universitaris.

Segons el director de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, aquesta distinció demostra que “Girona i Perpinyà són dues ciutats que estan molt a prop i molt llunyanes a l’hora”. Per això creu que el doctorat ’honoris causa’ és una mostra de “reagrupament entre dos territoris que abans havien estat junts i ara estan separats”.

Historiador, alcalde i conseller

Joaquim Nadal va ser el primer alcalde de Girona després de la dictadura franquista, el 1979, i va mantenir el càrrec fins el 2002. Aquell any va deixar la vara d’alcalde per convertir-se en conseller de Política Territorial i Obres Públiques (del 2003 al 2010). També va ser conseller de Presidència el 2006 i portaveu del Govern entre 2003 i 2006. Després del canvi de govern a la Generalitat i l’entrada d’Artur Mas a la presidència, Nadal es va convertir en cap de l’oposició al Parlament entre el 2010 i el 2012.

Posteriorment va retornar al seu lloc de professor en el grau d’Història de la Universitat de Girona i el novembre de 2013 va convertir-se en el director de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural.

Set doctors ’honoris causa’

Joaquim Nadal s’ha convertit en el setè doctor ’honoris causa’ de la Universitat de Perpinyà. L’any passat, la UPVD va donar aquesta distinció al professor d’història de la Universitat de Melbourne (Austràlia), Peter Mc Phee. El primer de tots va ser un professor de química polonès el 1918. La Universitat nomena doctors ’honoris causa’ a diferents personalitats internacionals que contribueixen en la difusió de les ciències, les lletres i les arts.

La distinció de Joaquim Nadal va ser aprovada per unanimitat pel Consell d’Administració de la UPVD l’1 de febrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.