Educació

Formen 12 orquestres en escoles del Berguedà

El projecte Superfilharmònics creix i ja funciona en cinc centres

Vol fer arribar la música a tot tipus d'alumnes

El pro­jecte Super­fil­harmònics, que va néixer a l'escola Santa Eulàlia de Berga fa dos cur­sos, ja fun­ci­ona en cinc esco­les del Ber­guedà i arriba a 247 alum­nes, segons el dar­rer recompte dut a terme per l'Escola Muni­ci­pal de Música de Berga (EMMB). La ini­ci­a­tiva pretén demo­cra­tit­zar cul­tu­ral­ment la música fent arri­bar l'orques­tra “a sec­tors que en altres cir­cumstàncies no la podrien gau­dir”, segons Xavi Llo­bet, direc­tor de l'EMMB.

Super­fil­harmònics ha acon­se­guit que nens de 3r i 4t de primària de diver­ses esco­les del Ber­guedà s'endin­sin en el món de la música sense sor­tir del seu cen­tre edu­ca­tiu. El que va començar fa dos cur­sos a Santa Eulàlia avui dia ja ha seduït les esco­les de la Vall­dan, Sant Joan, Giro­ne­lla i Sant Sal­va­dor de Cercs, la qual cosa s'ha traduït en la for­mació de dotze orques­tres.

Orígens a Veneçuela

Ini­ci­a­ti­ves com el pro­jecte Super­fil­harmònics tenen el seu ori­gen a l'Amèrica del Sud. En aquest sen­tit, Xavi Llo­bet va expli­car ahir en una con­ferència de premsa que països com Veneçuela van començar a imple­men­tar pro­jec­tes simi­lars en llocs mar­gi­nals o amb con­flic­ti­vi­tat social “per tal de por­tar-hi la música i tre­ba­llar el pen­sa­ment en el col·lec­tiu“. A Cata­lu­nya, les pri­me­res ini­ci­a­ti­ves van sor­gir a l'Hos­pi­ta­let i Mataró, amb els matei­xos objec­tius que a l'Amèrica del Sud.

L'orquestra, reflex de la societat

Els alumnes que formen part del projecte no fan solfeig, de manera que aprenen l'instrument directament a les orquestres. Això, segons Xavi Llobet, fa que “moltes vegades hagin d'imitar el que fa el professor”. Per tant, la música els obliga a concentrar-se en tots els sentits per tal que el resultat sigui el que s'espera de tots ells.

D'altra banda, Llobet destaca que “l'orquestra ajuda els alumnes en altres disciplines de la vida”. També es va referir a aquest vessant de la música el regidor d'Educació de l'Ajuntament de Berga, Eloi Escútia, que va parlar de l'orquestra com “un reflex del que ha de ser la societat“. Segons Escútia, l'orquestra obliga els alumnes a pensar en el col·lectiu. “Si cada músic va a la seva i fa les coses individualment, no anirem enlloc”, i això, segons el regidor, hauria de ser directament aplicable a la societat actual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.