la contra

La immigració vista pels nens

Premià de Dalt demana als infants del poble que investiguin sobre els seus orígens i ho escriguin o ho dibuixin en uns fullets que es recolliran a la biblioteca Jaume Perich

Premià de Dalt, com la resta del Maresme, ha estat en els darrers anys un municipi receptor d'immigració estrangera. Aquest fet, però, no és nou per als premianencs, ja que, als anys seixanta, el municipi va ser un focus d'arribada de persones provinents del sud, sobretot de la regió de Múrcia. Ara el consistori pretén recollir les històries humanes que hi ha darrere d'aquests processos migratoris demanant als infants que les hi expliquin. Ahir la consellera d'Acció Social, Carme Capdevila, els va animar a participar-hi.

La consellera va repartir exemplars del llibre infantil Iván l'emigrant entre els alumnes del CEIP Santa Anna de Premià de Dalt. El conte, escrit per la responsable de l'arxiu municipal, Eulàlia Ribera, relata la història d'un nen argentí, l'Iván, que arriba al municipi després que els seus pares decideixin emigrar. «Al principi, el noi està una mica trist perquè ha deixat enrere el seu món, però ràpidament fa nous amics de diferents països», explica l'autora del llibre. Un dels objectius d'aquesta edició, de la qual s'han imprès dos mil exemplars, és fomentar valors com ara la solidaritat i la convivència. Per fer que els nens participin d'aquests valors, el llibre conté una petita activitat. Es tracta d'un fullet que els infants han d'omplir amb històries d'immigració de la seva família. Han d'escriure alguna anècdota del viatge o del país d'origen. També poden dibuixar algun dels objectes típics d'allà on són originaris ells, o els seus pares, o els seus avis, o els seus besavis, records de família. Un cop els tinguin confeccionats, els han de portar a la biblioteca on els guardaran i, molt possiblement, els exposaran en el futur. «La voluntat és aconseguir el màxim grau d'integració possible», explicava ahir l'alcalde del municipi, Joan Baliarda (CiU), que, amb el regidor de Cultura, Sebastià Pujol (ERC), han estat els impulsors de l'edició. «Avui hem entregat un exemplar a tots els alumnes de l'escola Santa Anna i properament farem el mateix amb els del Marià Manent», explicava ahir Pujol. A més, qui vulgui, podrà aconseguir-ne un també a la biblioteca Jaume Perich.

A Premià de Dalt hi ha censades 929 persones immigrades de 59 nacionalitats. En conjunt, suposen un 9,2% de la població de Premià de Dalt i les comunitats més nombroses són la marroquina (319 persones), seguida de la italiana (57), l'argentina i la colombiana (totes dues amb 46 persones censades). Molts d'ells estan en edat escolar, i ahir l'escola Santa Anna era un exemple evident d'aquesta multiculturalitat municipal. La consellera Capdevila va elogiar la tasca de l'escola i, en especial, la que es fa a l'aula d'acollida. «No hi podem renunciar perquè en aquestes aules d'acollida s'hi fa una gran feina», apuntava després de visitar el centre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SALUT

El CAP de les Borges Blanques farà radiografies, una llarga reivindicació veïnal

barcelona
societat

Acord per apujar els sous als metges d’urgències de l’Hospital de Mataró

Argentona
societat

El Claustre de la UB aprova la moció de suport a Palestina

barcelona
infraestructures

Liciten les obres del vial per accedir al polígon de Gandesa des de la C-43

GANDESA
habitatge

El Govern recorre contra l’Estat per ignorar l’índex català de preus del lloguer

barcelona
MEDI AMBIENT

Els impulsors de la consulta sobre el polígon recorren a la Generalitat

La Bisbal del Penedès
SERVEIS

Aigües de Barcelona aprova 995 milions per assegurar el futur del servei

Barcelona
SERVEIS

290 delictes a les xarxes ferroviàries catalanes en catorze mesos

Barcelona
TORROELLA DE MONTGRÍ I L’ESTARTIT

Redueixen el consum d’aigua un 27 %, a 16 mesos de la municipalització

TORROELLA DE MONTGRÍ