De talent no en falta

Avui es clou el Mercatec, una exposició de treballs i projectes fets per alumnes de secundària i de batxillerat de diversos municipis del Camp de Tarragona. La mostra s'ha celebrat al campus Sescelades de la Universitat Rovira i Virgili

Havia arribat l'hora que prop de 200 alumnes d'ESO i de batxillerat de diversos instituts del Camp de Tarragona exposessin els seus projectes, després d'haver-los estat coent durant tot el curs dins de l'assignatura de tecnologia. Per això, des de dijous i fins avui, el campus Sescelades de la URV ha estat la seu de la segona edició del Mercatec, una exposició en la qual joves d'entre 11 i 17 anys treuen a la llum les seves creacions i expliquen el procés d'elaboració, tant als visitants –principalment alumnes– com a la resta de nous talents presents en la fira, en un ambient d'intercanvi educatiu i d'interacció contínua. En un dels extrems d'un gran basar, un monitor serveix perquè visualitzem un curtmetratge, al darrere del qual hi ha sis mesos de feina.

Al costat, dos nois s'emporten el que sembla una piràmide de vidre amb tot de plaques, cables i llumets a l'interior. És un ordinador fet a mida, fet pels alumnes de primer de batxillerat de l'IES Gabriel Ferrater de Reus –el curt, també– que ha estat seleccionat per aspirar als premis del Col·legi d'Enginyers Industrials. «Se'n van perquè tenen un examen», ens explica el seu professor, orgullós dels seus deixebles.

Un gran mercat

El rebombori i el sarau són majúsculs, fruit del despreniment constant d'hormones que suposa concentrar centenars de persones en fase de creixement. Continuem endavant i em ve al cap l'escena de la carrera de quadrigues de Ben-hur. No veig cap legionari romà, sinó un robot batejat com a perseguidor amb unes rodes fetes amb CD, dissenyat per seguir una ratlla de colors. És hora punta a Sescelades i l'interès es dispara. Gent que ja pentina cabells blancs observa encuriosida el sistema d'alarma i d'encesa dels llums del que hauria de ser un habitatge, obra dels alumnes de l'institut Torreforta. També es poden agafar idees de com construir un habitatge sostenible gràcies a la maqueta de casa bioclimàtica dels representants de l'institut del Morell. Recull l'aigua de la pluja i es reaprofita per al sistema de reg que envolta el xalet. Més casolà, però igualment enginyós, el sistema per regar un hivernacle que s'ajuda de dues xeringues. Els alumnes de l'institut Serra de Miramar de Valls exposen orgullosos una guitarra elèctrica que funciona gràcies al camp magnètic que produeix l'imant en contacte amb fil de coure. Ningú es pot estar de trastejar amb les cordes.

A més, tallers

L'oferta de treballs s'acaba i ni de bon tros s'han mencionat tots. Recordo ara l'estació meteorològica en línia de l'institut de Valls, el revister de fusta de les estudiants de Campclar o les minirampes de skate d'alumnes de primer d'ESO de l'institut del Baix Penedès. Al final, abans que s'acabi el taulell amb un reguitzell de jocs de taula artesans, dos joves de l'institut Pallaresos s'escarrassen a explicar una part de la seqüència de l'ADN –apareix en la imatge– que acapara l'atenció a la força. A les aules de davant, el Mercatec també ofereix tallers per experimentar. Als de la cuina solar, la intermitència del sol els fa la guitza mentre busquen alternatives. Uns metres més enllà, joves agenollats aprenen a programar robots i d'altres reben instruccions per fer funcionar un aerogenerador. Abans-d'ahir, hi va haver sessió de màgia i de cinema. Altre cop, la flaire de nous talents és ben present. Totes les hores invertides pels seus responsables perquè res no falli reben la recompensa de l'èmfasi dels participants. Altre cop, el Mercatec és un èxit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.