Educació

Coronavirus

Bargalló confirma que els contractes del nou personal per al curs vinent seran de setembre a agost

El conseller d’Educació assegura que el proper curs no hi haurà “sobreexcés de ràtios” i que els centres tindran personal d’infermeria

Assegura que tenen localitzats espais a un escenari en que calgui reduir més les ràtios

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha confirmat aquest dimarts que els contractes del personal que reforçarà el cos docent el curs vinent seran de setembre a agost.

Bargalló ho ha avançat en declaracions a Catalunya Ràdio, en les que ha puntualitzat que els serrells es negocien amb els sindicats i ha esperat que dilluns es pugui fer l’anunci definitiu.

Pel que fa a la xifra d’aquest reforç, ha recordat que el vicepresident del govern, Pere Aragonès, va parlar de més de 5.000 professionals nous i que el president, Quim Torra, va situar la xifra entre 6.000 i 10.000. El conseller ha apuntat que “cap dels dos s’equivoca”. Ha afegit que no està previst que el professorat faci assignatures de les quals no és especialista, tot i que ha afegit que cada centre ho pot decidir.

El titular d’Educació ha afirmat que si ara es repetís una situació com la del març passat no es tancarien les escoles “d’avui per demà”, sinó que ho faria amb algun dia de previsió per permetre una certa preparació dels alumnes, o una certa planificació de les possibilitats de cada família d’accedir a l’educació a distància. Ha recordat que Educació va repartir 32.000 equips informàtics a famílies que ho necessitaven, i que els ajuntaments en van distribuir 20.000 més, però ha admès que hi ha hagut casuístiques que han estat molt difícils de resoldre.

En canvi, ha reivindicat la decisió de repartir 150.000 targetes moneder per a les famílies amb beca menjador, que s’ha comprovat que “en un 99,9% dels casos, i trencant els tòpics”, s’han utilitzat veritablement per comprar menjar.

Segona família
La figura estrella del curs vinent serà el grup estable, de ràtios d’entre 25 i 30 alumnes en funció del nivell educatiu, i que Bargalló ha definit com “la segona família de l’alumne”. Es tracta d’uns grups que, segons ell, impliquen menys personal docent –la idea és limitar les possibilitats de transmissió a partir de conjunts d’alumnat i professorat tancats i amb poc contacte amb altres grups– però “més perfils professionals”, com ara personal de l’àmbit social o sanitari.

Els sindicats de professorat i les associacions de famílies han advertit que les casuístiques són nombroses, i que limitar els possibles contagis pot ser molt difícil. Segons Bargalló, però, les casuístiques es poden limitar a què cada alumne tindrà “tres o quatre grups estables”, per exemple el de la família, el del transport escolar, el de l’escola i el del club esportiu on faci activitats extraescolars. “En cas de contagi sabrem d’on tibar del fil”, ha assegurat.

A més ha augurat que aquest any no hi haurà “sobreexcés de ràtios” i que dins dels grups estables de l’escola hi haurà uns mestres que aniran primordialment amb el grup i uns altres, que seran especialistes, que hi aniran de tant en tant “amb mascareta i sense contacte físic”. També ha confirmat que, en virtut d’un conveni amb el departament de Salut, els centres tindran personal d’infermeria i que els costos derivats de l’aplicació de les mesures sanitàries serà assumit pel seu departament.

Educació treballa en aquest pla després que el departament de Salut indiqués que era més adient que no pas buscar més espais per reduir les ràtios. Bargalló ha explicat que l’equip que comana té previstos dos plans més en funció dels escenaris que calgui assumir. Si pel que sigui, al setembre calen més espais, “els tenim localitzats”, ha assegurat.

El tercer pla serien noves onades de confinaments. Si fos un confinament total encara no s’està a punt per garantir que tot l’alumnat disposa d’equips per fer educació a distància, però si són confinaments parcials, sí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra