Educació

Somescola crida a mobilitzar-se davant d’un “nou intent d’agressió” al model educatiu català

La plataforma creu que la “intrusió” dels tribunals és “intolerable” i defensa l’èxit de la immersió lingüística

Insta les institucions a “blindar” el consens sobre el sistema aprofitant el Pacte Nacional per la Llengua

Somescola ha fet aquest dimecres una crida a la societat a mobilitzar-se davant el “nou intent d’agressió” al model educatiu català que suposa la ratificació de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que ordena a impartir el 25% del currículum escolar en castellà.

En un comunicat, la plataforma manifesta que el model d’escola catalana està consolidat i avalat durant dècades i defensa que la immersió lingüística és “un model d’èxit”. Per això, considera “intolerable” la “intrusió” dels tribunals per regular la política educativa i avisa que és la docència, i no els juristes, qui ho ha de fer. “Que un jutge determini de manera arbitrària el percentatge d’hores que calen per aprendre una llengua és un escarni als professionals de l’educació”, recull el manifest.

La plataforma adverteix que sentències com la del TSJC, ara avalada pel Suprem, abonen arguments “falsos i perillosos d’instrumentalització” de l’educació i la llengua i denuncia que no és un cas aïllat. “Els continus atacs polítics i judicials contra la llengua catalana i l’educació en català responen a una voluntat de minoritzar la llengua catalana en tots els seus usos socials”, alerten.

L’entitat defensa que l’escola catalana ha de ser un actor cabdal que afavoreixi la inclusió i la cohesió social, però alerta que la situació del català a les aules viu una situació “crítica”.

Per tot plegat, Somescola demana al conjunt de la societat catalana que es mobilitzi pel model escolar català i insta a reforçar el treball conjunt per a consolidar-lo, protegir-lo i millorar-lo. La plataforma es compromet a coordinar les entitats que actuen de manera activa en suport del model educatiu català, ja sigui amb mobilitzacions o accions als centres i als carrers.

A més, insta a les institucions a “blindar” el consens de país al voltant de la immersió lingüística aprofitant el marc polític generat amb el Pacte Nacional per la Llengua. A banda, demana al govern espanyol que respecti aquests grans acords.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Mollerussa recupera el servei d’Internet i telefonia mòbil

MOLLERUSSA

Nous mentors pels pacients amb una malaltia renal crònica

girona
medi ambient

Espai protegit pel corriol petit a la platja de les Botigues de Sitges

SITGES
societat

Els Mossos reforcen l’Horta de Lleida amb agents de paisà

LLEIDA
Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Marta Paset
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de Tordera (ERC)

“No aprovar el pressupost és el primer gran fracàs del govern”

Tordera