Educació

Aules cap a la normalitat

El nombre de positius a l’escola es desploma i en dues setmanes n’hi ha 100.000 menys que en el pic

La millora de les dades fa que s’eliminin els tests massius i que es plantegi la retirada de les mascaretes als patis

“El positiu, a casa; el negatiu, a classe.” Amb aquestes paraules, el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va resumir ahir la política que seguirà la Generalitat en les properes setmanes, un cop es deixin de posar en quarantena els grups quan hi hagi cinc positius a classe. I és que, tot i que el nombre de contagis continua sent alt, la tendència va clarament a la baixa. Com a mostra, dues dades: el dia 24 de gener hi havia més de 132.000 alumnes, docents i professionals de suport i d’administració confinats. Ahir, aquesta xifra era de 27.638 persones –24.580 alumnes i 3.054 professionals.

El descens del nombre de casos a les escoles és un reflex del context general. Millora la situació i, com a conseqüència, l’oci nocturn, l’únic sector econòmic encara tancat, reobrirà la nit de dijous a divendres, sense límits d’aforament ni obligació de presentar el passaport covid. Dijous, les mascaretes deixaran de ser obligatòries a l’exterior, un cop ho aprovi avui el Consell de Ministres. L’escola és, ara per ara, l’espai amb més restriccions, amb uns protocols que pràcticament no han canviat des del setembre del 2020, però que previsiblement també es començaran a relaxar.

Abans de final de mes, en una data encara per concretar, se suprimiran les quarantenes en l’educació infantil i primària. És una mesura que va prendre dimarts passat el govern i que executarà independentment de si hi ha consens amb el govern espanyol i les altres comunitats. No s’hauran de confinar, doncs, els alumnes no immunitzats i no contagiats a partir de cinc positius a l’aula.

Una de les estratègies per actuar contra l’explosió de contagis, que va impactar especialment en l’atenció primària –l’òmicron és una variant molt més contagiosa, però menys virulenta que les anteriors–, va ser la realització de tests massius per detectar asimptomàtics i trencar la cadena de contagis. Es va fer a través de tests d’antígens ràpids (TAR) a l’alumnat i al professorat de l’aula on es donaven casos positius. La disminució del volum de contagis ha fet relaxar els cribratges, i des d’ahir ja no se’n fan als alumnes a les farmàcies adherides al programa TAR. Només a tots els docents i també als alumnes dels centres d’educació especial. Les persones que tinguin autoritzat el test d’antígens durant aquesta setmana, se’l podran fer.

La realització de tests massius en l’àmbit escolar es va posar en marxa en reprendre el curs passades les vacances de Nadal, a causa de l’esclat de contagis per la variant òmicron. L’acció conjunta de Salut i les farmàcies ha permès fer 476.330 tests d’antígens sense cap cost per a les famílies entre el 10 de gener i el 6 de febrer. La mitjana diària ha estat de gairebé 20.000 proves, i es va arribar a pics de més de 35.000 tests diaris. Més de 1.600 farmàcies s’han adherit al programa TAR des que es va implantar, l’estiu passat, per fer cribratges a monitors i infants de casals i colònies.

Una altra possibilitat que ja es comença a plantejar és l’eliminació de la mascareta a les escoles. Si bé queda clar que deixarà de ser obligatòria als espais exteriors, la decisió de revocar-ne l’ús als patis no es va tractar ahir en el Consell Interterritorial de Salut. La Generalitat ho abordarà avui en la comissió delegada en matèria de covid-19. L’ús de la mascareta a les escoles, que Gonzàlez-Cambray va recordar que està condicionat per la legislació estatal, ha estat qüestionat sempre des d’un punt de vista pedagògic. El motiu és que dificulta l’aprenentatge, sobretot de les llengües estrangeres, i la interacció interpersonal, especialment necessària en el cas dels més petits. El conseller d’Educació va recordar que el manteniment de la mascareta és una decisió de Salut i va reclamar, com ha fet diversos cops, que es retiri com més aviat millor per un motiu pedagògic, però sempre “en funció de les decisions sanitàries”. Primer es trauria als patis i, després, a les aules, va precisar. Una altra mesura que es podria modificar és l’organització de les escoles per grups de convivència estable. Aquest model, en què els grups classe no es relacionen amb els altres, es va establir per assegurar la traçabilitat. És a dir, per poder aïllar un grup a partir d’un positiu i evitar que s’estengués el virus per l’escola. És una mesura que perd el sentit inicial si es deixen de posar grups en quarantena, però en tot cas seran els centres els que decidiran si la mantenen o no, segons el conseller.

LES XIFRES

476.330
tests
d’antígens en l’àmbit escolar s’han fet a les farmàcies entre el 10 de gener i el 6 de febrer.

LES FRASES

27.638
persones
estaven confinades als centres educatius ahir: 24.580 alumnes i 3.054 professionals.
No hauria de passar que les escoles siguin els únics llocs que mantenen aquestes restriccions
Josep Gonzàlez-Cambray
Conseller d’educació
Necessitem treure la mascareta de l’aula al més aviat possible, però és una decisió sanitària

Reobre el Saló de l’Ensenyament

Rosa M. Bravo

El Saló de l’Ensenyament recupera enguany la presencialitat i obrirà les portes al recinte firal de Montjuïc, el seu emplaçament habitual, entre el 16 i el 20 de març. L’esdeveniment es va haver de reconvertir al format virtual el 2020 i es va cancel·lar el 2021. Tornarà enguany amb una aposta d’universitats, empreses, professionals i institucions per l’assessorament personalitzat als alumnes per ajudar-los a triar estudis i itinerari professional. A més, s’oferirà als estudiants informació sobre el sistema de beques a Catalunya, es faran demostracions de realitat virtual per promocionar els estudis vinculats a la tecnologia i s’exposaran les possibilitats d’estudiar a l’estranger.

El saló aplegarà més de 200 expositors en la 31a edició. A més de les tradicionals carpes on les universitats ofereixen informació sobre els seus estudis, enguany hi haurà un equip de catorze psicòlegs i pedagogs que oferiran entrevistes personalitzades amb l’objectiu de resoldre dubtes pel que fa a l’elecció d’itineraris universitaris. L’FP i els ensenyaments artístics també hi seran presents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES