Educació

Geis defensa que amb el formulari se segueix apostant pel català com a llengua pròpia del sistema universitari

És anònim i es pot triar entre el català, castellà i aranès

Assegura que si hi ha queixes d’entitats o partits seguiran treballant

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha explicat que amb el formulari es pot triar, “com sempre s’ha fet, per la llengua catalana com pel castellà” però ha deixat clar que “el català és la llengua pròpia del sistema universitari”. Geis ha dit aquest dimarts, primer dia de la selectivitat a Catalunya, que si hi ha queixes d’algun partit o associació contra el formulari que permet demanar fer els exàmens en català seguiran treballant. “Tantes queixes com hi hagi tanta intel·ligència i tant treball de tot l’equip de la conselleria i del de coordinació de les PAU per garantir que la llengua pròpia de Catalunya és el català”, ha dit. Ho ha afirmat en una entrevista a Rac1, on ha explicat el funcionament d’aquest formulari i on ha reivindicat que és una solució per complir les ordres del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i seguir apostant pel català “com a llengua pròpia del sistema universitari català”. El tribunal va decretar que no es podia repetir el sistema del 2021, quan es va preguntar qui volia l’examen en castellà i els alumnes van respondre a mà alçada.

Geis ha explicat que el formulari on es demana fer els exàmens en català s’omplirà el primer dia i que una còpia se l’endurà el professor i una altra els alumnes. La còpia que s’emporti l’alumne l’haurà de tenir sobre la taula a tots els exàmens per tal que el professor, quan reparteixi la prova, sàpiga que aquell estudiant la vol fer en català o en castellà.

Geis ha precisat que si algú perd aquesta còpia, podrà tornar a demanar el formulari i tornar a omplir-lo.

El formulari, que és anònim, permet demanar fer tots els exàmens en català o marcar en un llistat de les matèries en quina llengua es vol fer cada prova. “En aquest sentit no canvia res: els professors mai sabien qui feia els exàmens en català o en castellà perquè a les proves no s’hi posa el nom, sinó una etiqueta”, ha dit Geis.

“Aquest nou sistema és una imatge del que sempre havia passat, que és que més d’un 90% dels estudiants escullen el català per fer la selectivitat”, ha reivindicat la consellera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

salut

L’Hospital de Mataró canvia els uniformes quirúrgics per uns més sostenibles

mataró

Les fires del 1 de Maig omplen els carrers de Figueres

figueres

El TSJC reconeix la bulímia com una malaltia incapacitant

girona
urbanisme

Alella tira endavant el projecte per urbanitzar la Serreta i El Pla

alella
mobilitat

Mataró comença demà a multar a l’illa de vianants del centre

Mataró
indonèsia

Les autoritats es preparen per fer front a l’erupció del volcà Ruang

barcelona
LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia

Societat

L’Ajuntament de Badalona estudia ara com reobrir l’alberg municipal

Badalona