Educació

Educació ofereix ara 3.472 mestres més per al 2023

El departament fa l’oferta ‘in extremis’ a canvi que els docents desconvoquin les vagues del setembre

Els sindicats consulten les bases abans de donar una resposta

En un gir de guió inesperat, després de quasi mes i mig sense cap reunió entre Educació i els sindicats, ahir el departament va sorprendre amb una oferta in extremis cinc dies abans que comenci el curs i amb aquest les mobilitzacions dels docents. Educació ofereix contractar 3.472 docents més, 1.463 per a primària i 2.009 per a secundària, per compensar la reducció d’una hora lectiva. Entrarien als centres educatius el gener que ve i Educació justifica ara la possibilitat de gastar els 170 milions d’euros necessaris en què el govern estatal permet, tal com va aprovar el Consell de Ministres de finals de juliol, augmentar el sostre de dèficit per al pressupost del 2023. Aquesta proposta està “òbviament, vinculada a la desconvocatòria de les vagues i de les mobilitzacions”, va explicar ahir la secretària general del Departament d’Educació, Patrícia Gomà. Els sindicats han de donar-hi avui resposta, en una reunió convocada a les tres de la tarda al Departament de Treball, on s’està fent la mediació de la nova tongada de mobilitzacions. Els sindicats ho estan consultant als seus afiliats i també han de discutir entre ells.

“Crec que serà molt difícil que la resposta sigui un no, perquè sempre han expressat, els sindicats, que aquesta és la seva línia vermella i, per tant, creiem que podrem donar sortida a aquesta qüestió tan important com a reivindicació de tots els sindicats”, va manifestar Gomà, que hi va afegir que el departament té “moltes ganes d’iniciar un curs amb normalitat”. Els sindicats, però, es mantenen prudents. En un comunicat conjunt van recordar que la seva reivindicació era que el retorn a l’horari lectiu previ a les retallades del 2012 es fes al setembre per començar bé el curs. També van assegurar que, fins que no hi hagi acord, es mantenen totes les mobilitzacions previstes. Aquestes inclouen dues vagues, el 7 i el 28 de setembre. Els claustres d’escoles i instituts han rebut un manifest per adherir-se a les mobilitzacions.

La secretària general de la federació d’educació de CCOO, Teresa Esperabé, va explicar ahir la sorpresa que va suposar l’anunci en la reunió de mediació convocada per la vaga. “El preacord seria recuperar l’horari lectiu l’1 de gener per a primària i secundària i continuar negociant la recuperació de la resta de retallades a la mesa sectorial”, va precisar.

La recuperació de l’horari suposa reduir una hora lectiva a primària, que passaria de les 24 actuals a les 23 prèvies a les retallades del govern d’Artur Mas, i passar de les 19 actuals de secundària a les 18 d’abans. Això no implica una reducció de la jornada laboral del professorat i permet guanyar temps per a la coordinació, però el fet de recuperar-la a mig curs podria representar una reestructuració horària que se sumaria a dos horaris diferents aquest curs. Aquests dies les direccions dels centres estan elaborant dos horaris de classes: un per al setembre, quan es farà jornada intensiva derivada de l’avançament del curs, i una altra per a la resta. Una tasca que, afirmen, és molt complexa.

LA XIFRA

1.463
mestres
de primària i 2.009 docents de secundària es podrien incorporar el gener vinent a l’educació pública.

LA DATA

07.09.22
és el dia
en què s’ha convocat la primera de les vagues del setembre, coincidint amb l’inici del curs a secundària.

LA FRASE

Tenim moltes ganes de començar un curs amb normalitat
Patrícia Gomà
secretària general del departament d’Educació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona