Educació

El TSJC obliga a impartir en castellà una assignatura troncal en tres aules

Estima parcialment els recursos de tres particulars en relació al 25% de l’ensenyament de castellà a l’escola

S’avança al TC al que havia demanat el parer sobre la llei catalana

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha afermat el 25% de castellà en tres escoles, a qui obliga a impartir una assignatura troncal en castellà en tres aules.

El TSJC ha estimat parcialment tres recursos presentats per particulars en relació al 25% de castellà als seus respectius centres escolars i, tot i que desestima la petició dels demandants d’anul·lar el projecte lingüístic dels tres centres educatius, obliga tres aules a garantir el “dret” als fills dels demandants de rebre en castellà una assignatura o matèria troncal, a més de la classe de llengua castellana. D’aquesta manera el TSJC confirma el 25% de castellà a aquests tres centres educatius, que ja estaven obligats a aplicar-lo de forma cautelar, i s’avança al pronunciament que ha de fer el Tribunal Constitucional (TC) sobre la petició del mateix TSJC perquè aclareixi si cal aplicar el 25% de castellà o avala el decret d’ensenyament de les llengües en l’educació, que elimina qualsevol referència als percentatges, aprovat al Parlament l’any passat.

A més dels tres recursos estimats, la mateixa sala cinquena ha paralitzat dos recursos més de particulars en relació a l’aplicació del 25% del castellà a l’escola a l’espera d’informació complementària.

Un dels cinc casos estudiats per la secció cinquena és l’escola Turó del Drac de Canet de Mar, on el TSJC va imposar fa dos anys de forma cautelar el 25% de l’ensenyament de castellà en una aula de P5 a petició d’una família. La resolució judicial va provocar la indignació de la resta de famílies de la classe afectada. Òmnium, en representació de les famílies afectades, va presentar l’octubre passat un recurs de reposició al TSJC per invalidar el 25% de castellà, gairebé el mateix dia que es començava a aplicar el 25% de castellà per imposició judicial de forma cautelar. De fet, hi ha una desena d’escoles on es mantenen les mesures cautelars dictades judicialment per aplicar el 25% de castellà, entre les quals també hi ha centres de Sant Pere de Ribes, Sant Esteve Sesrovires, Cubelles, Tarragona, Vila-seca, el Prat de Llobregat i Els Pallaresos.

El departament d’Ensenyament presentarà recurs davant del Tribunal Suprem contra la resolució, en espera que aquest tribunal faci pública la sentència. La consellera Anna Simó, ha lamentat que “el TSJC entra en campanya i fa política” enlloc de tenir en compte el consens lingüístic. També ha anunciat que desplegaran el títol segon de la LEC per regular els usos lingüístics per donar seguretat jurídica als centres educatius

Resolució en campanya

La decisió del TSJC arriba en plena campanya electoral de les eleccions generals. Precisament,l’advocat de les famílies del Turó del Drac, Benet Salellas, ha criticat que el TSJC hagi filtrat la resolució sense comunicar-ho a les parts i sense ni tan sols haver redactat la sentència. “Ganes d’entrar en campanya?”, s’ha preguntat.

De fet, el mateix Alberto Nuñez Feijóo ja s’ha pronunciat al respecte i ha assegurat que si arribar a la presidència del govern espanyol modificarà l’última llei d’educació, la Lomloe, aprovada el 2020 pel govern de coalició PSOE-Podem amb el suport de la majoria de grups parlamentaris excepte PP, Cs i Vox. La Lomloe, coneguda com a llei Celaá, obliga a que tot l’alumnat acabi l’escolarització obligatòria amb un bon coneixement del castellà i del català, sense fixar percentatges. De fet, el TC va avalar la llei Celaá tot just l’abril passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat