PEDRO CALERO
DIRECTOR DE L’ESCOLA AGRÀRIA DE NOVES TECNOLOGIES I HORTICULTURA
“La tecnologia ha de sumar en l’expertesa, no pas restar”
“Els joves es desanimen perquè troben dura la feina i requereix molta dedicació”
“Tindrem un hivernacle amb sensors a tot arreu”
Arrenca el curs a Cabrils en una escola on s’han començat a fer cursos i jornades adreçats als professionals agraris. L’objectiu és fer de pont per acostar el coneixement als problemes amb què es troba el sector.
Les explotacions agràries van tancant...
És un sector envellit i amb un problema de relleu generacional, en què els joves es desanimen perquè veuen que la feina és dura i requereix molta dedicació. Les noves tecnologies poden ser un revulsiu perquè els joves vegin oportunitats de futur en el sector agrari. No deixarà de ser una feina, però tindran un bon aliat que segurament els permetrà estalviar costos i viure millor.
Quins són els reptes?
Volem donar suport al món agrari i conèixer les necessitats reals que té. Amb els estudis sobre els nivells de digitalització de les finques, es podrà concretar la manera com es poden reduir costos. Aquest és l’objectiu a treballar per tal d’estalviar aigua, fertilitzants i herbicides amb vista a una nova realitat, que és el canvi climàtic. El sector sap que la tecnologia existeix, però desconeix com l’ha d’aplicar.
I al camp parleu d’intel·ligència artificial o ‘blockchain’?
Són coses diferents. El sistema de blockchain permet registrar tota la informació d’un producte, com la temperatura a la qual es mantenia a la cambra, els tractaments que s’han fet servir, l’aigua que s’ha gastat... Una informació que ningú pot tocar i que millora la traçabilitat de qualsevol producció.
Mostrareu com cal aplicar la intel·ligència artificial al camp?
Volem tenir un hivernacle tecnificat amb sensors a tot arreu i de tot tipus, al terra i a la planta, per passar a un programari que, a través de la intel·ligència artificial, et permet fer prediccions. Les variables permeten fer recomanacions sobre on regar o posar més o menys aigua, o productes per evitar les plagues. A les vinyes hi ha robots de suport per fer la verema, o els que entren als hivernacles per controlar plagues. La tecnologia no ha de restar en l’expertesa del pagès, ha de sumar.
Vau començar parlant del virus del tomàquet. S’ha controlat?
El virus del fruit rugós és una amenaça per als que fan tomàquet, que tenen les pautes per prevenir que no s’estengui. En les reunions amb les associacions i cooperatives, vam detectar la preocupació i s’hi van apuntar 120 persones. Anem programant cursos i en farem sobre cultius hidropònics o d’alta precisió. Ara n’estem fent un per treure mapes de rendiment de les finques.
I les varietats locals de l’horta?
Hi ha una sensibilitat per recuperar varietats tradicionals, així com per reduir l’ús d’herbicides i fer producció ecològica. Podem agafar tot aquest coneixement que existeix i aplicar-hi la tecnologia. Un dels cursos és sobre les tècniques de marge floral que molts pagesos apliquen, perquè s’ha vist que funcionen per controlar les plagues, millorar la diversitat d’insectes i oxigenar el sòl.
La flor i la planta hi tindran cabuda, en la formació?
Estem en contacte amb el Gremi de Jardiners i el Mercat de la Planta i la Flor de Vilassar de Mar per donar suport i formació, i en farem un de telegestió del reg. Aquest any farem una desena de cursos i l’any vinent volem ampliar l’oferta a una seixantena.
Prové de l’escola vitícola i ara entra de cap a la tecnologia i l’horta.
Som un equip molt transversal, amb enginyers agrònoms i doctors en física i noves tecnologies. Volem arribar a ajudar en la transició tecnològica, tant l’agricultura i la ramaderia com la indústria i el sector vitivinícola i forestal.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.