Educació

Més colzes a distància

La Universitat Oberta de Catalunya ha superat els 5.000 alumnes a la demarcació, amb un 64% de dones

El 60% dels estudiants cursen un grau, i l’àmbit més sol·licitat és el de psicologia i ciències de l’educació

Salt ha estat sempre la base d’operacions: a Les Bernardes des del 1995 i a la Coma Cros des del 2007

La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) té més de 5.013 alumnes a les comarques gironines, segons dades del curs 2022/23. La institució universitària viu el vint-i-novè curs des que va començar a caminar el 1995, amb 200 estudiants de la demarcació. La seu gironina sempre ha estat a Salt, primer a l’edifici de Les Bernardes i, des del 2007, a la Factoria Cultural Coma Cros.

Pel que fa als estudiants de les comarques gironines, la majoria són del Gironès (1.617), seguits dels de la Selva (998) i l’Alt Empordà (778). Per municipis, quasi se segueix la correlació amb el nombre d’habitants, amb Girona (988), Figueres (243), Blanes (238), Olot (210) i Lloret (170) al capdavant. Salt és el vuitè, amb 130. El curs 2022/23, hi havia 277 persones de la demarcació que formaven part del cos de professorat docent col·laborador actiu.

Dels 5.013 estudiants, el 64% són dones (3.198) i el 36% homes (1.815). El 60% dels estudiants (3.045 persones) cursen un grau, seguits d’un 18% que fan un màster (923) i un 13% que fan algun idioma (668). Els graus amb més inscrits són els de psicologia (633), dret (386), educació social (317) i administració i direcció d’empreses (231). Salt va ser la segona seu de la UOC al país, després de Manresa. L’ideòleg del naixement de la Universitat i el rector fundador va ser Gabriel Ferraté, que va morir el mes passat.

Els primers disset

El primer curs de la UOC va començar amb 17 estudiants gironins d’un total de 200 (el 8%). Ara, amb més alumnes matriculats, la proporció es manté al voltant del 10% (5.013 d’un total de 51.990 d’arreu del país, és a dir, el 9,6%). De la Universitat, han fet colzes i s’han graduat 5.206 persones.

La UOC va obrir la seu de Salt l’octubre del 1995, amb la presència del president Jordi Pujol. Va ser al primer pis del centre cultural de Les Bernardes, al carrer Major, fruit d’un conveni amb el Consell Comarcal del Gironès. Així va ser fins que, amb Jaume Torramadé d’alcalde, la Universitat es va traslladar mig quilòmetre, al primer pis de la Coma Cros, el maig del 2007, un any després que hi obrís la biblioteca Iu Bohigas. La Universitat coordina alhora punts UOC a Figueres, Olot, Palafrugell, la Bisbal d’Empordà, Santa Coloma de Farners i Puigcerdà.

Toni Vidal és el regidor de Cultura de l’equip de govern de Salt, que integren ERC i Junts. És, a més, el responsable de la Coma Cros, “un centre cultural, un espai de formació, per a les entitats [junt amb les naus Guixeres] i institucional, amb el viver d’empreses i el centre El Canal. És un espai singular molt elogiat per la gent que ve de fora i el visita”, diu Vidal, que va fer un màster en gestió cultural a la UOC.

Toni Romero i Soler (Girona, 1967) és llicenciat en enginyeria tècnica industrial i en administració i direcció d’empreses. Està vinculat a la UOC des de l’any 2000. Delegat territorial, actualment és responsable tècnic d’aliances, comunitat i equitat de la institució, que integren una trentena de persones. Des de l’any passat, la UOC té de rectora Àngels Fitó, que va visitar la Coma Cros i l’Ajuntament de Salt el 30 de gener.

El pressupost de la UOC del 2024 és de 172,7 milions. El 71% dels ingressos (122 milions) provenen de les matrícules, mentre que la Generalitat hi aporta 36,8 milions (el 21%). La resta (6,8 milions) prové de recerca i transferència. La UOC té un règim especial. La gestiona un patronat, amb sis membres privats i cinc de públics (de la Generalitat). Alhora, forma part de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques. La UOC va ser la primera institució d’estudis superiors mundial creada per funcionar de forma virtual.

2
carreres
oferia la UOC quan va néixer, el 1995 (psicopedagogia i empresarials). El curs 2022/23, en canvi, l’oferta era de 28 graus, 54 màsters i 69 cursos d’idiomes, entre d’altres. “Som un complement del sistema universitari català”, diu Romero.
4
centres
universitaris tenen la seu a Salt: l’ERAM, la UNED i la UOC, a la Coma Cros, i l’Euses, al barri de la Massana. L’ERAM i l’Euses són centres adscrits a la UdG.
Toni Romero Delegat territorial de la UOC

“El nostre sistema és totalment asíncron”

Què és el que fa singular la UOC?
És molt diferent d’altres propostes, que aposten una mica més pel fet de ser síncrones [tothom connectat al mateix moment] o amb classes gravades. No fem això, el que fem és un sistema totalment asíncron. A les aules, ara amb el model canvas, anem per reptes, projectes... i tot l’ecosistema al voltant de l’estudiant, dels docents col·laboradors, els tutors d’inici, els tutors de seguiment i tots els serveis de biblioteca digital. L’aposta última és aconseguir la digitalització màxima [...].
Cap on va la UOC?
La rectora [Àngels Fitó] acaba d’aterrar però ha estat vicerectora i coneix molt bé la Universitat. Hi ha dues o tres coses que li importen molt: seguir sent una universitat referent en les noves tecnologies. La intel·ligència artificial serà una de les claus que modelaran els projectes de la Universitat. [...] És molt important la qualitat, després d’aquests creixements tan forts dels últims anys. No és una cosa que preocupi tant [la quantitat] sinó que el que preocupa és tenir qualitat perquè volem formar els millors professionals i aportar a la societat amb la recerca. I tercer, les aliances amb les nostres comunitats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona