Educació

educació

El 25% afecta el País Valencià però no les Illes

El TSJPV ha adoptat per primer cop mesures cautelars en una classe d’un institut que imposa el castellà

El TSJIB, en canvi, considera que no es poden aplicar sentències del cas català al model escolar balear

Les sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), avalades pel Tribunal Suprem, que imposen un 25% de castellà en aquelles aules on les famílies han demanat l’escolarització en aquesta llengua no només estan condicionant el model de l’escola catalana en una trentena de centres, sinó que també han esquitxat d’alguna manera els models del País Valencià i les Illes Balears. De fet, tot just fa unes setmanes el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià va ordenar per primer cop adoptar mesures cautelars en una classe d’un institut del Puig (Horta Nord) per garantir un mínim de 25% de castellà en horari lectiu, tal com va reclamar el pare d’una alumna que va interposar un recurs contenciós administratiu el 19 de febrer amb l’assessorament de l’entitat espanyolista Hablamos Español.

De fet, en les últimes setmanes el TSJC ha sentenciat en diversos casos la imposició del 25% de castellà; tres casos eren confirmacions de recursos presentats per la Generalitat de Catalunya i un altre era nou, tots vinculats a l’Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB), una de les que estan impulsant la croada judicial contra el model educatiu català. Precisament les sentències del TSJC i del Suprem sobre la immersió a Catalunya van fer modificar la idea inicial del govern valencià durant el tripartit d’esquerres respecte a la llei del plurilingüisme que, davant els revessos judicials en el model català, va ser aprovada el 2019 situant un mínim de 25% de castellà i català a tot el sistema educatiu.

Sentència favorable del TSJIB

A les Illes Balears, però, la incidència judicial els ha estat favorable, almenys de moment. El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) va dictar a finals de maig una sentència, la primera que es pronuncia sobre la petició d’algunes famílies i entitats espanyolistes contra la Conselleria d’Educació per reclamar un mínim del 25% de castellà. El TSJIB va rebutjar aquesta possibilitat avalant el model lingüístic educatiu balear. L’alt tribunal assegura que no té dubtes sobre l’adequació a la Constitució del model lingüístic educatiu establert en la llei d’educació balear (2022). De fet, nega que el model balear, de conjunció lingüística o bilingüisme integral, es pugui equiparar al català. Segons l’Obra Cultural Balear (OCB), la sentència rebutja que el 25% de castellà “derivi de cap precepte legal, perquè es tracta d’un criteri adoptat pels tribunals en relació amb uns casos molt determinats” de Catalunya. El TSJIB considera que la jurisprudència relacionada amb la legislació educativa de Catalunya no es pot traslladar a les Balears, que està subjecta a una altra normativa. També subratlla que el català “pot esdevenir el centre de gravetat de l’ensenyament, i que això és compatible amb tota una sèrie de mecanismes específics que la llei d’educació preveu per tal que els alumnes de famílies castellanoparlants, quan ho necessitin, puguin progressar en el coneixement d’ambdues llengües en condicions d’igualtat”. Per l’OCB, la sentència “ha reforçat la posició del català en el sistema educatiu en consonància amb la Constitució i l’Estatut d’Autonomia, i ha contribuït a dissipar els dubtes que molts dels ciutadans poden tenir sobre els beneficis i l’eficàcia de l’ensenyament en ambdues llengües oficials”. Mentrestant, l’OCB intenta frenar el pla pilot de segregació lingüística del govern popular de Marga Prohens i ha interposat un recurs contenciós administratiu davant el TSJIB en què en demana la suspensió cautelar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

crisi migratòria

Frontex veu amb preocupació les xifres de la Ruta Canària

barcelona
Olot

El PSC recull firmes per millorar els horaris de bus

Olot
estat espanyol

Intercepten un narcosubmarí a la costa de Cadis

barcelona
SALUT

Inicien els tràmits per la licitació del concurs d’idees del Campus de Salut

SALT
Mobilitat

Barcelona premia dos projectes d’intel·ligència artificial aplicats als autobusos

Barcelona
SOCIETAT

Igualada omplirà el cel amb una cinquantena de globus aerostàtics

Igualada
trànsit

Taxa d’alcohol més baixa i patinets elèctrics a partir dels 16 anys

barcelona
SERVEIS

El servei de Bicibox, per aparcar bicicletes i patinets, arriba a Sant Andreu de la Barca

Sant Andreu de la Barca
educació

Educació envia ara lectures recomanades per al batxillerat

barcelona