Educació

L’institut Deulofeu diu que les proves de 2n d’ESO són “innecessàries i injustes

L’Institut Alexandre Deulofeu de Figueres ha difós un manifest criticant les proves diagnòstiques de 2n d’ESO i acusa el Departament d’Educació d’amenaçar-los amb sancions després que es neguessin a corregir-les.

”Com a conseqüència del mals resultats obtinguts al darrer informe PISA, on Catalunya es situa a la cua, el Consell Superior d’Avaluació treu la pols de la vareta màgica i crea la pòcima que ajudarà l’alumnat a obtenir millors resultats i així poder quedar millor a la foto finish de les properes proves PISA. “, diu el comunicat de premsa que han emès des de l’Assemblea de l’Institut, que continua: “Disminuint el nombre d’alumnes per aula? —ara en tenim 32—, augmentant la plantilla del professorat?, donant més recursos als centres? Doncs, no! La seva pòcima arriba en forma d’exàmens que porten per títol Proves Diagnòstiques de 2n d’ESO. Aquestes no tenen cap rigor; són d’un nivell inferior al que pertocaria a segon i es poden passar durant tot el mes d’abril, a criteri de cada centre; fet que ocasiona que alguns centres o alumnes puguin obtenir-les d’estranquis.”

En una carta que han fet arribar a tots els centres educatius de la comarca, el centre argumenta que les proves van arribar tard i que van decidir celebrar un claustre extraordinari per abordar la situació. Des del centre consideren que les proves són “de baix nivell” i que suposen una feina “afegida” a l’alumnat i al professorat. Per això, van decidir no entrar les dades a l’aplicatiu i enviar un escrit al departament argumentant la seva posició.

La resposta, asseguren, va arribar a través de l’inspector, que els va recordar les seves funcions i “les possibles sancions en cas d’incompliment”. Unes sancions que afectarien cinc professors correctors i la directora i que inclourien “suspensió de sou i feina, trasllat i pèrdua de plaça per als funcionaris”.

Segons expliquen des de l’institut, la directora va convidar l’inspector a explicar la situació en un nou claustre. “Davant d’aquestes amenaces, el Claustre li va demanar que sortís i decidim corregir per protegir els cinc companys aplicadors i la directora”, expliquen a l’escrit que han fet arribar als mitjans de comunicació. Per fer-ho, van demanar que es reobrís l’aplicatiu -que ja estava tancat-. Des del centre asseguren que, malgrat el compromís de l’inspector de reobrir-lo uns dies després, no van poder introduir les dades i van demanar per escrit “garanties” que no se’ls aplicaria cap sanció, tenint en compte que finalment les proves es van corregir.

A la missiva que han fet arribar als centres, demanen el suport dels instituts de la comarca i els emplacen a fer-ne difusió. Al manifest, a més, acusen el Departament d’Educació de fer “polítiques erràtiques” i “d’improvisació barroera”. “Hi ha un fracàs palpable a les aules i el Departament d’Educació no només no se’n fa responsable, sinó que s’amaga amb excuses insolents com ara la covid o la immigració”, afirmen.

En aquest sentit, demanen que se’ls tingui en compte; “directrius clares”; un sistema informàtic de qualitat; “ensenyar continguts, no competències” o acompanyar l’alumnat que no ha adquirit els continguts, fent que repeteixi curs”.

D’altra banda, demanen que es cobreixin amb “immediatesa les baixes dels docents des de principi de curs i fins al final”, que “es valori” la seva feina” i “respecte per la comunitat educativa”. També reclamen més inversió en educació i “un ensenyament públic de qualitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia