educació
Uns 5.500 estudiants es queden sense plaça en la convocatòria extraordinària d’FP
Educació assigna 10.372 places i encara en queden 9.100 de vacants
De les 16.914 sol·licituds validades al setembre que es van quedar sense plaça al juliol, hi ha més de 5.000 que han renunciat a la convocatòria extraordinària
El departament d’Educació i Formació Professional ha fet 10.372 noves assignacions en el marc del procés extraordinari de gestió de places vacants de Formació Professional, per accedir a alguna de les 19.514 places als diferents cicles formatius de grau mitjà i grau superior que es van oferir el passat 12 de setembre, 9.020 de grau mitjà i 10.494 de grau superior. La conselleria va rebre en aquesta convocatòria extraordinària un total de 19.666 sol·licituds, 9.801 per a cicles de Grau Mitjà i 9.865, per a Grau Superior. Finalment, s’han pogut fer 10.372 noves assignacions, la resta de sol·licituds (5.458) s’han quedat sense plaça o no han pogut rebre plaça per no complir els requisits (3.836). Gairebé a la fi de tot el procés, que es tancarà quan acabi la matriculació la setmana que ve, encara queden vacants un total de 9.142 places als cicles formatius de grau mig i grau superior.
Aquesta nova assignació és un pas més en al procés per accedir a estudis de Formació Professional, després que 31.404 alumnes que van fer la preinscripció es quedessin sense plaça al juliol. De totes aquestes preinscripcions, el departament d’Educació i Formació Professional va comunicar el 12 de setembre que se n’havien validat 16.914, gairebé la meitat, després de comprovar que hi havia sol·licituds que no complien els requisits, segons la conselleria, per falta de documentació o de titulació adequada per poder optar als estudis -per exemple no tenir el títol de l’ESO- o perquè finalment van optar per cursar batxillerat o entrar al mercat laboral.
De les 16.914 sol·licituds validades que es van quedar sense plaça, 11.856 alumnes han tornat a fer la preinscripció en la convocatòria extraordinària d’aquest setembre i unes 5.000 persones han renunciat a presentar-s’hi, ja sigui perquè han canviat d’opinió, han optat per centres privats, fer altres estudis, per treballar o s’han despenjat del sistema.
A més, en aquesta convocatòria extraordinària hi ha hagut 7.810 sol·licituds noves, és a dir, que hi ha hagut 7.810 persones que han decidit ara al setembre optar a un cicle d’FP i, per tant, no van fer la preinscripció durant el procés ordinari, iniciat al maig.
Matrícula i més places
Totes les persones que han rebut una assignació podran fer la matrícula entre aquest dijous 26 i dilluns 30 de setembre. Serà llavors, un cop acabi el termini, quan es donaran a conèixer el total de places vacants, que el departament d’Educació i FP ja preveu que pugui augmentar més enllà de le 9.142 places que han quedat lliures ara. Segons la conselleria, “un dels motius que explica el volum de vacants registrat són els alumnes que només sol·liciten estudis d’una família professional determinada i molt demandada”. Per això asseguren que es treballarà de cara al proper curs per seguir “adequant l’oferta a la demanda”.
Què fer si no s’ha obtingut plaça?
Totes aquelles persones que s’han quedat sense plaça a l’FP en aquesta convocatòria rebran un mail del departament en què se’ls informarà dels recursos que tenen a partir d’ara i com es poden posar en contacte amb els 2.239 punts d’informació i assessorament de la Xarxa FPCat. També poden consultar les places vacants que hi ha a grau mitjà i grau superior .
El departament també incidirà en la difusió sobre les possibilitat que existeixen a partir d’ara, així recorda que es pot consultar el web sobre els i tineraris formatius de la Generalitat i els cursos d’FP online de l’ Institut Obert de Catalunya . També farà campanyes de promoció a les xarxes socials per informar d’on es poden trobar les places vacants i de les diferents opcions d’orientació.
Els cicles formatius més demandats en la convocatòria extraordinària en grau mitjà han estat cures auxiliars d’infermeria, gestió administrativa, sistema microinformàtics i xarxes i emergències sanitàries. Pel que fa a grau superior, han estat administració i finances, educació infantil, laboratori clínic i biomèdic i higiene bucal.