educació
Polèmica a Sants pel canvi de nom de l’institut Lluís Vives
El barri de Sants-Badal s’ha mobilitzat en contra de la proposta de canvi de nom per part de la direcció de l’institut Lluís Vives, el centre educatiu públic de secundària i batxillerat que forma part de la Xarxa d’Escoles Històriques de Barcelona. Construïda per l’arquitecte Josep Goday, va ser inaugurada el 1931 pocs dies abans de la proclamació de la Segona República, impulsada per la demanda veïnal i sota el nom de Grup Escolar Lluís Vives, seguint la línia de renovació pedagògica de l’època. Ara, 94 anys després, la plataforma Ens Diem Lluís Vives ha denunciat la decisió “unilateral” de l’equip directiu de voler canviar un nom “històric” que fa referència al filòsof valencià i de parla catalana, exponent de l’humanisme europeu del segle XVI i defensor de l’aprenentatge i l’educació. La plataforma, integrada per veïns, famílies i exalumnes, ha fet públic un manifest i ha començat a recollir signatures d’adhesió per aturar el procés per rebatejar el centre que la direcció ha impulsat per intentar canviar la imatge de l’institut, molt perjudicada els darrers anys, i per impulsar un nou projecte que atregui més famílies del barri.
El Consorci d’Educació de Barcelona ha confirmat que la direcció de l’institut està en procés de “repensar” un nou nom, anunciat per sorpresa als professors durant un claustre just abans de Nadal. El següent pas és, segons el Consorci, obrir un procés participatiu obert a la comunitat educativa, tot i que de moment la plataforma assegura que no s’ha engegat. Després haurà de ser aprovat en consell escolar, en el qual a més de l’equip directiu hi ha representats docents, personal d’administració i serveis, alumnes, famílies i ajuntament.
La plataforma lamenten que la direcció no hagi obert un debat previ sobre si calia canviar o no el nom i hagi tirat pel dret. També demana empara al Consorci, al Departament d’Educació i als ciutadans per aconseguir protegir el nom de Lluís Vives.