educació
La CGT critica Educació per les “mancances estructurals” de les escoles rurals
El sindicat denuncia falta de personal especialista i instal·lacions inadequades
Falta de personal especialitzat, instal·lacions inadequades, recursos econòmics insuficients i inestabilitat en les plantilles són algunes de les mancances detectades en l’informe sobre l’escola rural a Catalunya fet públic aquest dimarts per CGT Ensenyament, que denuncia .“una problemàtica estructural”d’aquests centres educatius. El sindicat lamenta que tot i que les escoles rurals representen “una part fonament del sistema educatiu” la seva situació és “sovint ignorada o subestimada” per les administracions públiques, que les deixen en “una posició de desavantatge” respecte als centres urbans.
La CGT ha elaborat l’informe a partir de“l’anàlisi de dades directes” obtingudes a través de les visites que ha fet a diverses Zones Escolars Rurals (ZER) principalment als Serveis Territorials (ST) de Lleida, Alt Pirineu, Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre, Penedès i Catalunya Central. Segons la CGT, l’anàlisi de les dades permet concloure que “és fonamental prendre mesures urgents” per millorar les condicions de les escoles rurals.
Considera que la falta de personal suposa una sobrecàrrega de feina pels mestres que es veuen abocats a assumir tasques que no els hi pertoquen, cosa que redueix el temps disponible per a l’atenció individualitzada de l’alumnat. Especialment preocupants són les mancances de personal d’atenció educativa i que dificulten la inclusió de l’alumnat amb necessitats educatives especials. El 38% de les escoles consideren imprescindible la figura dels tècnics d’integració social (TIS) o el 82% asseguren que les hores de vetlladora són insuficients.
Pel que fa a les instal·lacions, un 70% de les escoles rurals consideren que no són adequades, un 40% creuen que no hi ha prou espais per dur a terme les activitats educatives i un 20% denuncien infraestructures antigues i que necessiten reformes urgents.
A més, un 80% de les escoles consideren que els recursos econòmics assignats pel Departament d’Educació són absolutament insuficients per cobrir les seves necessitats. També consideren com a problemàtica greu la inestabilitat de les plantilles. La “fluctuació constant” en el nombre de matrícules, que dificulta la creació d’equips docents estables i la “rotació incessant de mestres i personal d’atenció educativa afecta negativament la qualitat educativa i l’estabilitat del grup classe”.
La CGT també denuncia que les mestres rurals es troben amb la impossibilitat d’exercir el seu dret a vaga. I un 40% de les escoles no compten amb personal administratiu, fet que dificulta enormement l’organització i gestió interna.
Per revertir la situació, des del sindicat proposen un seguit de mesures urgents. Consideren essencial l’augment de personal d’atenció educativa i de personal d’administració, l’adequació de la categoria laboral i la remuneració econòmica corresponent de les educadores de les llars d’infants integrades a les escoles rurals, la internalització de les vetlladores i la millora de les infraestructures, entre altres mesures.