Escolars de Bellpuig aprenen com es combina l'extracció d'àrids amb la protecció de la natura

Una cinquantena d'escolars de deu anys de les escoles Valeri Serra i Mare de Déu del Carme de Bellpuig (Urgell) han après aquest dimecres com es combina l'extracció d'àrids amb la protecció de la natura. Els escolars han participat en una classe pràctica a l'aire lliure a la pedrera de La Closa de l'empresa Arenes Bellpuig i han plantat una cinquantena d'alzines i olivers en una antiga zona d'extracció ja recuperada. Tot plegat en el marc de la celebració del II Dia dels Arbres i els Àrids, que s'ha celebrat a diferents punts de Catalunya amb la participació de mig miler d'alumnes de nou escoles.

Diverses pedreres i graveres d'arreu de Catalunya han acollit aquest dimecres la visita de mig miler d'estudiants d'ensenyament primari i secundari en una jornada de portes obertes destinada a fomentar el coneixement de la natura i la seva protecció. El Dia dels Arbres i els Àrids, que enguany celebra la seva segona edició, forma part de l'acord Countdown 2010 – Save Biodiversity, pel qual la totalitat del sector europeu dels àrids es compromet a promoure activament la protecció de la biodiversitat a les seves explotacions.

A Bellpuig, l'enginyer de l'empresa Arenes Bellpuig, Josep Oliva, que s'ha encarregat de donar les explicacions als alumnes, ha insistit en què l'objectiu de la jornada és difondre que la mineria de l'àrid és respectuosa i sostenible amb el medi perquè només té una afectació temporal amb el territori i que quan aquesta s'acaba es retorna el medi a la seva condició original.

Oliva ha afegit que la pedrera de La Closa de Bellpuig és un clar exemple d'aquesta situació ja que es pot veure la zona d'extracció i les parts que ja s'han recuperat amb la metodologia tècnica de «restauració integrada».

Els escolars de Bellpuig han plantat una cinquantena d'arbres a la part nord del talús de la gravera amb l'objectiu de fer-los veure que en aquesta zona en qüestió, l'extracció ja s'ha acabat i a més s'ha adequat per tal que les aus hi nidifiquin. En aquest sentit, un ambientòleg de l'empresa ha estat l'encarregat d'explicar quines espècies animals repoblaran aquesta part de la gravera.

Posteriorment, els escolars s'han desplaçat fins a les instal·lacions de processament de l'àrid on han pogut comprovar com els operaris seleccionen la mescla que demanda el mercat de la construcció per al seu ús.

A banda de visitar les instal·lacions d'extracció i tractament d'àrids, els escolars han pogut conèixer per boca dels professionals els usos de la matèria primera constructiva més important del planeta. Una de les conclusions que n'han pogut extraure és que cada català consumeix, directa o indirectament prop de 30 quilograms de pedra al dia.

A banda de la gravera de Bellpuig, aquesta jornada lúdica i formativa també s'ha celebrat a La Falconera del Garraf, la Partida de les Masies a Arbeca (Garrigues). Així mateix, el pròxim 22 d'abril també es celebrarà la jornada a la pedrera de Sant Pere d'Anglesola (Urgell).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses