Una vintena d'entitats s'agrupen per impulsar els menús escolars ecològics

Prop de quaranta centres educatius incorporen en bona part del menú diari aliments biològics i pròxims

Coincidint amb el Dia Internacional de la Lluita Camperola, i en el marc d'una setmana d'activitats contra els transgènics, divendres es va presentar a Barcelona la Taula de Treball de Grups Locals per a l'Alimentació Escolar Ecològica. Hi participen una vintena d'entitats de caire molt divers, com ara la cooperativa El Rebost, la fundació Futur, Entrepobles, els consells comarcals de l'Urgell, el Pallars Sobirà i el Montsià, i l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès. Es tracta de col·lectius i institucions que ja treballaven individualment per la introducció d'aliments ecològics als menús escolars i que ara s'han agrupat per tenir una sola veu. Entre altres iniciatives, estan preparant una guia que ajudi les escoles a passar del menú convencional al biològic.

«Fa temps que veiem que el menjar dels nens deixa bastant a desitjar per la industrialització de l'agricultura, que fa abaixar la qualitat», va explicar Pau Soler, un dels portaveus de la taula. A banda, «el model productiu industrial desfavoreix els productors locals, i això fa que es perdin zones rurals perquè queden despoblades», hi va afegir. El menú ecològic, doncs, té un doble vessant: garantir als més petits, i per tant més vulnerables, una alimentació sense pesticides i potenciar el manteniment del medi rural comprant aliments locals. Això no està renyit ni amb la localització geogràfica, ja que la primera escola d'introduir-ho –la Muntanyeta– és a Barcelona ciutat, ni amb el preu, que segons la taula de treball a penes s'encareix. «El cost afegit és més d'esforç que de diners», diuen els promotors. De moment, 36 centres educatius han introduït aliments ecològics en els menús. El 100% és impossible, ja que hi ha aliments, com ara el peix, que no es poden produir ecològicament. Hi ha centres que arriben al 70% de productes biològics en els menús i que incorporen, a més, material pedagògic perquè els mestres puguin educar els nens en el respecte pel medi.

«El menú s'ha encarit 15 cèntims»

R.M.BRAVO

Manel Rivero viu al peu de Montserrat, és vegetarià i conrea el seu hort. Participa en l'associació de mares i pares de l'escola La Salut, a Collbató, i està preocupat per l'alimentació dels seus fills. «Teníem un menjador on el menjar no deixava de ser ranxo, amb un excés de fregits i molt desequilibrat. Podien posar llenties amb xoriço de primer i escalopa de segon, cosa que representava massa proteïna.» D'això fa dos anys, i amb una altra mare preocupada pel menjar va fer un estudi de viabilitat i va convèncer l'empresa de càtering d'introduir productes ecològics. «Si compren als majoristes no surt tan car», explica Rivero. De fet, el nou menú s'ha encarit 15 cèntims i ara els pares paguen 5,55 euros. La introducció d'aliments ecològics ha estat gradual, i en aquests moments és d'un 60% del total. «Volem arribar al 82% i la propera introducció serà la vedella i el pollastre. El peix no és ecològic, però n'hem posat més al menú perquè hi havia massa carn en comptes de peix», explica Rivero.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
administracions

Mataró destinarà 20,5 milions a millorar equipaments i comprar habitatge

mataró
urbanisme

El nou carril bici d’Igualada rep un premi de mobilitat

IGUALADA
societat

Finançament a quatre bandes pel nou centre per a l’Associació Alzheimer de Tàrrega

tàrrega
tradicions

Publicat el videoclip de la festa major de Lleida

LLEIDA
MEDI AMBIENT

Parasiten figueres de moro per eradicar-les del Cap de Creus

EL PORT DE LA SELVA
urbanisme

Inicien l’asfaltatge de la rambla Catalunya de Barcelona

Barcelona

L’anella ciclista de Mataró, pendent d’un nou full de ruta

Mataró
transports

Retards a tot Rodalies per una avaria, unes obres i més robatori de cable

barcelona
societat

Nova edició del Festival de Murals i Art Rural de Penelles

Penelles