Educació

Setmana d'autogestió

Ensenyament constata que la pausa en l'activitat docent només ha suposat cinc dies de vacances extra als instituts de l'Ebre, i tem que ara els coste recuperar el ritme

Gairebé un 39% de les escoles del territori han estat obertes durant la setmana blanca, amb activitats lúdiques i esportives organitzades per ajuntaments i AMPA

“El problemaque podem tenir és la reenganxada, hi ha haurà alumnes a qui els costarà tornar a l'aula”

Més de 28.600 alumnes de primària i secundària de les Terres de l'Ebre han acabat aquest divendres la que, si res no torna a canviar, serà la primera i última setmana blanca. Amb dades a la mà, el director dels serveis territorials d'Ensenyament, Antoni Martí, feia un balanç negatiu de la iniciativa del govern anterior. En cap dels 25 centres de secundària no s'han organitzat activitats amb els ajuts de la Generalitat o dels ajuntaments, ni tampoc a través de les associacions de mares i pares d'alumnes (AMPA). Per tant, els alumnes de l'ESO i dels batxillerats han passat aquests dies a casa, o de viatge amb les famílies.

La setmana blanca només ha estat més fructífera en les escoles d'educació infantil i primària, i 31 dels 80 centres que hi ha a l'Ebre han estat oberts aquests cinc dies, sobretot fent activitats de caràcter lúdic o esportiu. “Això són un 38,7% dels centres”, apunta Martí. En total, 3.060 alumnes –d'un total de 15.950 alumnes d'infantil i primària– han estat a les escoles ebrenques durant la setmana blanca, xifra que representa un 19,1% de l'alumnat del territori. De fet, es tracta d'un percentatge que supera de llarg la mitjana catalana (10%).

La necessitat de conciliar la setmana de vacances amb la feina dels pares ha afectat negativament la setmana blanca. Tampoc no hi ha ajudat els pocs recursos que els centres i les AMPA han tingut per organitzar activitats durant els cinc dies. “Les famílies s'han hagut d'implicar i adaptar, però l'any que ve ja no tindrem aquest problema”, adverteix el director territorial d'Ensenyament. “Les expectatives no s'han acomplert, ja que només hi ha hagut una setmana de vacances i s'ha interromput l'activitat docent”, ha afegit. “Ara el problema que podrem tenir és la reenganxada, ja que hi haurà alumnes a qui els costarà tornar a les classes”, diu Martí.

El tema no es veu igual, però, des d'algun dels municipis que han subvencionat activitats a les escoles. Tampoc des de les AMPA que s'han mogut per oferir una alternativa a les famílies que no han pogut marxar de vacances, enviar els fills a unes colònies, o fer sortides a la neu. A Ulldecona, l'Ajuntament ha promogut activitats lúdiques a preus assequibles. Només per un euro cada hora, els alumnes d'Ulldecona han pogut quedar-se a l'escola durant 35 hores setmanals. També Amposta ha promogut activitats lúdiques durant la setmana blanca, per 18 euros per alumne. A més, el preu es rebaixava fins als 14 euros a partir del segon germà. I a la Sènia, 140 xiquets i xiquetes de l'escola Jaume I han participat en les activitats organitzades pel consistori. El programa d'activitats s'ha realitzat dins del mateix centre, amb un preu de només 15 euros. Els xiquets han estat atesos per set monitors de lleure contractats per l'Ajuntament, els quals han estat ajudats per voluntaris de l'Associació Esportiva La Sènia durant les hores dedicades als esports.

En canvi, l'Ajuntament de Tortosa és un dels consistoris que ha triat no organitzar cap activitat. El Club Deportiu Tortosa ha ofert un campus de futbol que ha tingut menys acceptació de l'esperada, però han tingut més èxit les AMPA del municipi. Per exemple, l'AMPA de l'escola Port Rodó de Campredó, sense cap ajut institucional, ha contractat pel seu compte quatre monitors de lleure, i algunes mares i pares també han col·laborat. Quaranta-nou dels vuitanta alumnes del centre s'han quedat a l'escola durant la setmana blanca, de nou del matí a una del migdia. Per només tres euros al dia –el preu del menjador, opcional, era a banda–, els xiquets podien fer activitats lúdiques, manualitats i tallers d'informàtica o cuina. “Ha estat un èxit, només els xiquets més grans s'han quedat a casa”, diu un dels membres de l'AMPA, Gerard March. A més, a banda de les activitats al centre, també s'han fet sortides per conèixer la rehabilitació de la torre de Campredó i una empresa de cítrics. “Per nosaltres, tot això no ha estat cap problema i entre els xiquets ha tingut molt bona acceptació; és una pena que hagin volgut matar la setmana blanca abans de comprovar si podia funcionar”, lamenta March.

49
dels 80
alumnes de l'escola de Campredó s'han quedat al centre fent activitats, durant la setmana blanca.
3.060
alumnes
d'infantil i primària de l'Ebre han passat la setmana blanca a les escoles, un 19,1% de tot l'alumnat.
1
euro
cada hora costaven les activitats a Ulldecona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.