Educació

LAIA VIDAL

COORDINADORA DEL CONSELL D'ESTUDIANTS DE LA UNIVERSITAT DE GIRONA (UDG)

“Apujar les taxes és un pedaç i un atac a la classe mitjana”

“Potser l'estudiant treballarà uns anys, es farà un racó i, quan pugui, anirà a la universitat”

“La massa s'està despertant”

L

saia Vidal, de Campdevànol, no serà només estudiant de tercer de psicologia de la Universitat de Girona (UdG) el curs vinent. Des de fa poc, Vidal, antiga alumna de l'institut Abat Oliva de Ripoll, ha rellevat Isaac Pérez i és la nova coordinadora del Consell d'Estudiants de la UdG. Vidal assenyala que ha fet un pas endavant perquè un grup de companys li dóna suport. Critica l'augment de taxes en la matriculació imposat pel reial decret del ministre espanyol, José Ignacio Wert, i que tindrà múltiples efectes.

Què li sembla l'encariment del preu de les matrícules?
En primer lloc, i a grans trets, el decret de preus i de beques és un atac directe a la classe mitjana. El 60% dels estudiants es pagaran entre el 22,5% i el 25% del cost real de la matrícula. Si bé és cert que es podrà pagar la matrícula, l'estudiant ja no se n'anirà de cap de setmana ni de restaurant ni de vacances. Això ve directament de l'Estat, però afectarà el consum. És un cercle.
No hi veu sentit?
La mesura és un pedaç. Tenim un problema, ens ho han imposat des de l'Estat i ens hem d'estalviar o treure diners. [La Generalitat]es munta una estratègia estupenda per dir que l'Estat li ho imposa.
Què havia de fer la Generalitat?
No ho hauria d'haver acceptat.
I com s'hi podia haver posicionat la UdG, el finançament de la qual depèn del govern?
Crec que la gran majoria de les universitats [catalanes] podrien haver estat més crítiques.
Pel que diu, l'estudiant haurà de treballar per pagar els estudis i no podrà fer res més.
Tinc companys que estan treballant per poder-se pagar la carrera el curs que ve. Dubto que l'any que ve tinguin temps per treballar i pagar-se la carrera i al mateix temps estudiar. Fins i tot veig difícil que es puguin matricular a la meitat de les assignatures que feien ara.
Més anys per fer les carreres?
Jo crec que sí. I, fins i tot, potser ja no s'entrarà a la universitat amb divuit anys. No només afectarà els estudiants universitaris, sinó tots els altres. Com a hipòtesi, en lloc d'anar a batxillerat i fer la selectivitat, una persona potser anirà a fer un cicle formatiu. Treballarà uns anys, es farà un racó i, quan pugui, anirà a la universitat. No sé fins a quin punt això serà un llast per a la societat.
L'últim curs hi hagut moltes protestes dels estudiants de la UdG, amb vagues i ocupació del rectorat. Les protestes continuaran?
Ens estem despertant. És cert que hi ha un grup més actiu que la resta i que pren aquestes iniciatives, però hi ha una gran massa a darrere que sembla que ha estat adormida i que es desperta. Això tot just és l'inici.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.