Educació

Universitat

Adaptació forçada i mil situacions

Els estudiants de la UdG que demanen l'ajut de la Generalitat ignoren si els donaran la bonificació en la matrícula

A la Politècnica no han detectat problemes, i 217 alumnes s'hi van inscriure el primer dia

Un alumned'història ha de pagar 1.700 euros i vol el crèdit; un de química no té beca per pagar-ne 2.300

Set­mana de matri­cu­la­ci­ons a la Uni­ver­si­tat de Girona després del dolorós decret llei del minis­tre espa­nyol d'Edu­cació, José Igna­cio Wert. En cinc minuts de diferència, es matri­cu­len Gerard Pare­ras, de Pala­fru­gell, i Jaume Anguera, de Sant Martí de Llémena. Tots dos faran química el curs vinent i es matri­cu­len a la Facul­tat de Ciències. Tots dos paga­ran 2.300 euros en tres ter­mi­nis (el 40% i les taxes, ara; el 20%, a l'octu­bre, i el 40%, al desem­bre).

“Hi ha dos tipus d'acre­di­tació en la beca de règim gene­ral del Minis­teri d'Edu­cació i Ciència, que demana a l'estu­di­ant l'acre­di­tació econòmica i l'acadèmica. L'altra beca és l'Equi­tat de la Gene­ra­li­tat, que va en funció de llin­dars (de la uni­tat fami­liar). Aquesta beca és una boni­fi­cació sobre el preu de la matrícula. El llin­dar 6 és el més alt i si li cor­res­pon el llin­dar 0, el més baix, el crèdit li pot arri­bar a cos­tar zero”, explica Marta Viltró, cap de secre­ta­ria acadèmica de la Facul­tat de Ciències. Viltró reco­mana als estu­di­ants que, si reu­nei­xen els requi­sits, dema­nin la beca de l'Estat en pri­mera instància.

Gerard Pare­ras s'ha matri­cu­lat de química després de des­car­tar el grau de bio­tec­no­lo­gia. No ha hagut de pre­sen­tar cap docu­ment de la renda fami­liar perquè no pen­sava dema­nar beca. Tre­ba­llarà a l'estiu en el sec­tor de l'hos­ta­le­ria i sap que si sus­pengués una assig­na­tura la futura matri­cu­lació li seria més cara. Jaume Anguera tam­poc no ha dema­nat beca. Ha dei­xat per un dia la feina de moni­tor de vela. Anguera, que en el futur vol can­viar química per bio­lo­gia, comenta que ins­criure's a química val uns 1.000 euros més que el 2011.

A prop de Ciències, hi ha l'Escola Politècnica Supe­rior, que ofe­reix nous graus i que des del pri­mer dia va ofe­rir a l'estu­di­ant una guia de matrícula. El direc­tor de la Politècnica, Quim Salvi, recorda que dilluns hi va haver 217 alum­nes de pri­mera assig­nació, però que, en gene­ral, no ha detec­tat grans com­pli­ca­ci­ons. Salvi explica que l'estu­di­ant amb beca sabrà el preu real d'aquí a uns mesos.

El vice­ge­rent de l'àrea acadèmica de la UdG, Vicenç Segura, admet que alguns dels matri­cu­lats –8.127 alum­nes ahir a les set de la tarda– no sabran fins d'aquí a unes set­ma­nes el preu real. “Hi ha estu­di­ants que tenen expec­ta­ti­ves de com­plir els requi­sits de la beca, però els hem de fer una matrícula con­di­ci­o­nada fins que la Gene­ra­li­tat con­vo­qui la beca Equi­tat i aprovi una boni­fi­cació al seu cost.” Segura diu que les beques Equi­tat es defi­ni­ran a par­tir de dimarts.

“És una bes­ti­esa”

A Lle­tres hi ha altres estu­di­ants que no dema­nen beca, com ara l'Anna Brugué, de Sant Hilari Sacalm, o la Neus Fra­dera, d'Arbúcies. Totes dues faran turisme i han pagat 1.600 euros. Ema­nuel Martín Tri­llas, de Llo­ret, serà com­pany seu. Pagarà la matrícula en dues parts i bus­carà ajuts. En canvi, Xavier Palo­ma­res, de Banyo­les, ha can­viat de grau: estu­diarà història, abans feia ciències polítiques i de l'admi­nis­tració. Li val 1.700 euros. “És una bes­ti­esa. L'any pas­sat la matrícula em va cos­tar 900 euros. Per sort, tinc una feina a mitja jor­nada i m'ho podré com­pa­gi­nar. Als que només tenen una renda o un sol sou a casa, els és difícil.” Palo­ma­res ha dema­nat una nova beca Agaur. Pagarà en deu men­su­a­li­tats el curs, però fins al desem­bre no sabrà si li dona­ran l'ajut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.