educació
El sindicat USTEC demana a Ensenyament que agafi la gestió dels menjadors
L'organització sindical denuncia que els preus d'aquest servei són abusius i que amb una gestió pública es podrien abaratir i garantir els àpats als nens
“La crisi ha posat en relleu els preus, abusius, del servei del menjador escolar a causa dels amplis marges de benefici que s'emporten les empreses privades.” Així es va manifestar ahir els representants sindicals USTEC-STEs, Xavier Díez i Francesc Saló, que demanen al Departament d'Ensenyament que reprengui la gestió dels menjadors escolars, que fa anys és a mans dels consells comarcals, per tal d'abaratir els costos i garantir d'aquesta manera que tota la mainada faci, com a mínim, un àpat calent al dia. I en aquest sentit els sindicats insten Ensenyament a invertir els 2 milions que “es destinen a les escoles d'elit que segreguen els alumnes per sexe” a la gestió pública dels menjadors. Segons van exposar Díez i Saló, hi ha comunitats educatives molt tocades per la crisi, on la meitat de les famílies estan a l'atur, i això es tradueix que cada cop més nens vagin a l'escola mal alimentats. De fet, aquest sindicat manté que la implantació de la jornada partida és, en part, una solució a l'absentisme que s'havia detectat en el darrer any a les tardes perquè les famílies no poden fer front a la despesa del menjador.
Treball en precari
Les dades que la USTEC va proporcionar ahir sobre la pèrdua de professorat per aquest curs duplica la proporcionada per Ensenyament, que les va qualificar d'exagerades. Així, mentre que Ensenyament xifra la retallada en 246 docents, el sindicat la quantifica en 559 professors. Unes retallades que, segons Díez, tenen un clar component ideològic perquè afecten l'atenció a la diversitat que necessiten els alumnes socialment més desafavorits. Així, i segons els representants sindicals, un de cada cinc professors interins i substituts que treballaven l'any passat està fora del sistema. A més, el sindicat es va mostrar especialment preocupat pels 400 professionals que s'han vist abocats a quedar-se amb contractes cobrant 500 euros al mes perquè fan només un terç de la jornada. Saló va indicar que més de 1.000 professors treballaran, aquest curs, en precari. Una situació que, segons va advertir, podria portar el professorat a situacions d'angoixa i, com a conseqüència, a baixes laborals. USTEC va posar com a exemple de precarietat l'escola de la Vajol, on només hi ha una mestra fixa amb un contracte per cobrir un 86% de la jornada.
LA XIFRA
LA FRASE
Casserolada de l'AMPA de l'escola Josep Madrenys
Pares, mares i familiars dels nens de l'escola Josep Madrenys de Vilobí d'Onyar van protestar ahir davant de l'ajuntament amb una casserolada pel conflicte amb el Consell Comarcal de la Selva pel servei de menjador. Tot i que l'Ajuntament ha cedit un espai que l'AMPA pot utilitzar com a menjador alternatiu fins que no s'arribi a la resolució del conflicte, l'AMPA considera que si l'Ajuntament volgués, podria cedir-los el pavelló municipal situat dins el recinte escolar. Malgrat tot, fonts de l'AMPA han constatat que per part de l'equip de govern hi ha “més predisposició” a parlar. De fet,l'alcaldessa, Olga Guillem, s'ha compromès a intercedir per tal que en la reunió d'avui al Consell Comarcal, les dues parts arribin a un acord satisfactori.