Educació

Educació incompleix les sentències del TSJ respecte del valencià a les escoles

Els centres de Picassent i Xirivella són ara mateix dos dels més perjudicats per aquesta actitud negativa de l'administració educativa valenciana

Escola Valenciana presenta demandes d'execució

El Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia valencià va dic­tar sentència l'onze de desem­bre de 2012 res­pecte a la demanda de famílies del col·legi Sant Cristòfol Màrtir de Picas­sent que sol·lici­ta­ven que el cen­tre ofer­tara ense­nya­ment en valencià per als seus fills.

El Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia (TSJ) els va donar la raó i va obli­gar la Con­se­lle­ria d'Edu­cació a apro­var l'apli­cació del pro­grama d'ense­nya­ment en valencià que s'havia sol·lici­tat el 31 de març de 2009 i que havia estat dene­gada.

La Con­se­lle­ria tenia el ter­mini d'un mes per exe­cu­tar aquesta apli­cació des del moment que es comu­ni­cara a les parts. Han pas­sat mes de dos mesos i la con­se­lle­ria d'Edu­cació no ha dic­tat cap reso­lució admi­nis­tra­tiva per dur-ho a terme. A més, ni els recur­rents ni la direcció del cen­tre han rebut cap emplaçament, noti­fi­cació ni cap comu­ni­cació per part de la Con­se­lle­ria.

El mateix ha pas­sat amb la sentència dic­tada el denou de desem­bre de 2012 pel TSJ valencià res­pecte a les famílies de l'escola Rei en Jaume de Xiri­ve­lla, que també van acon­se­guir als tri­bu­nals que la con­se­lle­ria d'Edu­cació apli­cara un pro­grama d'ense­nya­ment en valencià al seu cen­tre. Per tant, ha fina­lit­zat sobra­da­ment el ter­mini per tal que l'Admi­nis­tració edu­ca­tiva valen­ci­ana apli­cara el que el TSJ havia fallat i la res­posta ha estat el silenci.

Acte de deso­bediència

En aquest con­text, hui, els ser­veis jurídics de l'Ofi­cina de Drets Lingüístics d'Escola Valen­ci­ana, que han estat els que van defen­dre les famílies davant del TSJ, han pre­sen­tat sen­gles deman­des d'exe­cució de sentència al Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia valencià per tal que aquesta màxima instància reque­resca a la con­se­lle­ria d'Edu­cació que acom­plisca imme­di­a­ta­ment cada sentència de referència en tots els seus ter­mes, amb els legals aper­ce­bi­ments, dic­tant tots els actes admi­nis­tra­tius i ini­ci­ant els pro­ce­di­ments legals per tal que s'apli­que el Pro­grama d'Ense­nya­ment en Valencià (PEV) en ambdós casos.

Des d'Escola Valen­ci­ana es con­si­dera que aquest acte de deso­bediència a la més alta auto­ri­tat judi­cial valen­ci­ana per part de la Con­se­lle­ria d'Edu­cació és una irres­pon­sa­bi­li­tat política abso­luta i con­tra­diu l'objec­tiu últim d'una admi­nis­tració pública que hau­ria d'estar al ser­vei de la soci­e­tat.

Escola Valen­ci­ana denun­cia

El pre­si­dent d'escola Valen­ci­ana, Vicent Moreno, mani­festa vol dei­xar patent “la nos­tra fer­mesa per recor­dar que el valencià és de llei i que les admi­nis­tra­ci­ons valen­ci­a­nes han de vet­llar per pro­te­gir la nos­tra llen­gua. L'edu­cació al nos­tre País neces­sita d'un espe­cial suport ins­ti­tu­ci­o­nal que faça de la nos­tra llen­gua una eina impres­cin­di­ble per a apro­fun­dir en la com­petència del nos­tre alum­nat en una soci­e­tat plu­ri­lingüe i cal que això ho acate la nos­tra Admi­nis­tració edu­ca­tiva. Farem tots els reque­ri­ments que cal­guen i espe­rem que no s'haja d'arri­bar a l'àmbit penal, perquè açò és un dret fona­men­tal, el de tin­dre garan­tit poder estu­diar en la moda­li­tat edu­ca­tiva òptima, l'ense­nya­ment en valencià”.

Molts fronts oberts per a la consellera

Pere Rossell

La consellera d'Educació de la Generalitat Valenciana, dóna mostres d'inexperiència i d'una actitud fèrria amb grups, institucions i entitats, amb qui hauria d'actuar amb guant de vellut. Ha deixat el govern d'aquest sector de l'administració en mans d'assessors, amics i saludats, que no tenen molt a veure amb el fet educatiu i això suposa l'aplicació estricta de normes que res tenen a veure amb les actituds pedagògiques que haurien de dominar en aquesta conselleria.

Té molts fronts oberts: els interins que ocupen el carrer, les universitats, que no disposen de suficient finançament per desenvolupar la tasca formadora, l'espasa de Dàmocles del seu referent a Madrid, el ministre Wert, que suposarà un terratrèmol educatiu, l'aplicació del decret de plurilingüisme, —errada de base— el districte únic, el decret d'amissió d'alumnat, les taxes i tarifes universitàries, el professorat que ensinistra en nacionalisme espanyol i en ideologia cristiana i finalment, el valencià que no sap, no vol i no pot treure-se'l de damunt.

Se li enganxa la pasta entre les mans, a aquesta fornera de Torrent, que ha mostrat ben poca destresa en el comandament d'una de les conselleries més importants de l'administració valenciana. Però tot no acaba ací i encara veurem més desficacis dins d'un sector tan sensible i que té tanta incidència en l'esdevenidor del nostre poble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.