EDUCACIÓ
2.659 estudiants s'examinen des d'avui en les PAU
La majoria de joves han fet la reserva per presentar-se en centres de la UdG, a Girona
El 2012 en van ser 2.737
En total són 2.659 els alumnes de les comarques gironines que s'han matriculat per començar avui, a les nou del matí, les proves d'accés a la universitat (PAU). La majoria dels joves que es presenten a aquestes proves (2.027) han escollit fer-les en centres de la UdG, a Girona; 395, a Figueres, i 219, a Olot. A més, els 18 alumnes de l'Institut Obert de Catalunya (IOC) residents a la demarcació de Girona s'examinaran als centres de la UdG per comoditat, si bé el seu expedient acadèmic és a Barcelona. L'any passat, dels estudiants que es van matricular per fer les PAU, finalment se n'hi van presentar 2.737, i el 2011 en van ser 2.594.
Els estudiants procedents de batxillerat –la majoria– i cicles formatius de grau superior que fan aquests exàmens es distribuiran en tretze tribunals, deu dels quals estaran situats en diversos centres de la UdG a Girona –a les facultats de Ciències Econòmiques i Empresarials, de Dret, de Ciències, l'aulari comú, l'Escola Politècnica Superior i la Facultat de Lletres–. A Olot hi haurà un únic tribunal, instal·lat a l'institut Montsacopa, i a Figueres n'hi haurà dos, a l'institut Alexandre Deulofeu i al Cendrassos.
Els dies posteriors
Les proves comencen avui i s'acabaran dijous, i després, el 28 de juny, hi haurà la possibilitat de consultar per internet la nota obtinguda. L'1 juliol, es lliuraran als centres les actes dels exàmens i la documentació, i des del dia 2 fins al 4 de juliol (inclòs) hi haurà un període per presentar sol·licituds de doble correcció i les reclamacions corresponents.
Estructura
Les proves d'accés a la universitat, igual que l'any passat, segueixen l'estructura següent. Tenen dues fases: la general, que és obligatòria, i l'específica, que és voluntària. En la fase general, els alumnes s'examinen de quatre matèries comunes –les llengües catalana i castellana, amb les seves literatures, i la història o la història de la filosofia–, i també d'una de modalitat. Els alumnes que obtinguin un 5 de mitjana entre la nota de batxillerat –que compta un 60%– i la de les PAU –un 40%– podran accedir a la universitat, sempre que hagin obtingut un mínim de 4 punts en la general. En l'específica, s'examinen de fins a tres matèries de modalitat i es poden aconseguir un total de 14 punts.