Educació

Universitat

Comença la programació d'estiu de la Fundació de la UdG

Cuina medieval amb estudiants en línia

La UdG repassa la força gastronòmica del país a l'edat mitjana en un curs en què col·labora Carme Ruscalleda

Receptaris i referències literàries ajuden a immergir-se en els costums de l'època, diu el codirector Xavier Renedo

La cuina del segle XV amb mitjans del segle XXI. Golafres, cuiners i llibres de receptes és el curs en línia que organitza, del dia 8 al 21, la Fundació de la Universitat de Girona (UdG): Innovació i Fundació. La inscripció val entre 75 i 85 euros, i hi col·laboren l'Institut de Llengua i Cultura Catalanes i el departament de filologia i comunicació de la UdG.

Xavier Renedo, professor de literatura medieval de la UdG, és el codirector del curs, junt amb Josep Antoni Aguilar (Universitat Catòlica de València). Hi ha professors d'arreu dels Països Catalans i Paul Freedman (Universitat de Yale).

Els receptaris medievals Llibre del coc, del mestre Robert, cuiner català de la cort del rei de Nàpols (dins la Corona d'Aragó), i l'anònim Llibre del Sent Soví ajudaran a immergir-se en la cuina i els costums de l'època. Renedo, estudiós del franciscà gironí Francesc Eiximenis, destaca que el curs és “per al gran públic: aficionats a la cuina i a l'edat mitjana”. Eiximenis –diu Renedo– parlava del menjar “des del punt de vista moral, quant a excessos i vicis, tot i que no s'ho carregava tot; espiritualment, lloava el vi”.

Carme Ruscalleda, del restaurant Sant Pau de Sant Pol de Mar, col·labora en el curs. La cuinera analitzarà la recepta medieval del Mig raust (rostit). “Un dels millors plats que es podien cuinar”, esmenta Renedo que n'havia dit el mestre Robert. També hi col·laborarà el cuiner André Bonnaure, expert en foie gras. Hi haurà deu temaris (com ara Normes d'urbanitat, basat en un passatge de Tirant lo Blanc). Els alumnes tindran un fòrum de debat i elaboraran una recepta medieval.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
INFRAESTRUCTURES

Avança l’estació de l’L9 I l’L10 a la plaça Maragall

Barcelona
Informació especial

La Universitat de Girona incrementa la seva oferta acadèmica

Estat Francès

Esclaten violentes protestes a Martinica per l’augment del cost de la vida

Barcelona
Successos

Justícia convoca una reunió d’urgència arran del suïcidi d’un pres a Lledoners

Barcelona

La Taula de Mobilitat i Ús Públic de la Garrotxa reivindica el bus Rumbus

LA GARROTXA
la crònica

Les delícies de la cuina d’aprofitament

CRÒNICA

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona