Educació

L'avaluació de la rectora

La rectora en funcions lloa el valor de la UdG en la demarcació

Destaca l'esforç de tothom amb la crisi i abans que el govern precisi una altra retallada

La trajectòria

Geli s'allunya del primer pla i vol que es parli de De Ciurana i Bonet

La rectora en funcions de la Universitat de Girona (UdG), Anna Maria Geli, va començar a tancar ahir la seva etapa de vuit anys al capdavant de la institució. Geli considera que la UdG, nascuda el 1992, és “una bona universitat i té un valor important per a Girona i per al país” i que no pot deixar de treballar per mantenir un paper preponderant en la societat gironina. Geli va presidir per últim cop el consell de govern de la UdG.

Geli (Girona, 1950) deixarà el càrrec el dimarts 19 de novembre, quan se sàpiga el vencedor de les eleccions al rectorat de la UdG. Si no hi ha cap candidat d'última hora, Geli serà rellevada pel catedràtic en biologia molecular Sergi Bonet o pel catedràtic en enginyeria industrial Quim de Ciurana.

La doctora en filosofia i lletres per la UAB destaca l'esforç i la comprensió de la comunitat universitària, sobretot els tres últims anys. “No he dit gaire res. S'ha de donar les gràcies perquè s'han passat situacions complicades i tothom ha estat al seu lloc”, va explicar Geli ahir a la tarda sobre el seu comiat del matí en el consell de govern, a la capella del Roser de l'antiga església de Sant Domènec.

Just quan la Generalitat prepara una retallada del 10,9% en l'aportació a la UdG i a la resta d'institucions públiques del país. Geli va voler agrair ahir “la il·lusió i l'energia” que personal d'administració i serveis (PAS), estudiants i professors han dedicat a la institució des de l'esclat de la crisi i els entrebancs i les retallades en el dia a dia.

Geli assistirà la setmana vinent a una reunió del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), en què el govern podria precisar quina aportació tindran les institucions del país. “Espero que hi hagi una revisió del que ens han dit fins ara [un 10,9 per cent]”.

El relleu

Dilluns Bonet i De Ciurana haurien de ser proclamats aspirants a rector de la UdG de manera provisional. Geli, màxima responsable de la institució des del 2005, és rectora en funcions, igual que la resta de càrrecs de gestió. Diu que hi ha traspàs de poders sense trasbals. “S'han fet les coses com calia. S'ha complert una etapa i en comença una de nova. Penso que les coses van com han d'anar.” Geli, vocal de la comissió gestora de la UdG l'any 1992, s'allunya del primer pla i ha girat full.

Una nova càtedra d'enologia

J.F

El consell de govern de la UdG, l'últim amb Geli, va aprovar ahir la creació de tres càtedres. Amb el suport de l'Ajuntament de Figueres i el Consell Regulador Denominació d'Origen (DO) Empordà, la UdG té, des d'ahir, la càtedra de viticultura i enologia Narcís Fages de Romà. “No tenim una facultat d'enologia com la Universitat Rovira i Virgili, però ja fem matèries d'enologia mitjançant el departament d'enginyeria química, agrària i tecnologia agroalimentària”, detalla el vicerector de Relacions Institucionals, Societat i Cultura de la UdG en funcions, Joaquim M. Puigvert.

La UdG amplia la llista de càtedres –“les més àmplies i diversificades del sistema universitari català”, sosté Puigvert– amb la càtedra de l'aigua, natura i benestar, en què col·labora l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm. És una càtedra interuniversitària, amb la Universitat de Vic (UVic). També va néixer la càtedra de responsabilitat social universitària, en què col·labora Càritas. “La responsabilitat social s'aplica en les àrees de l'empresa, la cooperació i el medi ambient.”

Una altra de les càtedres de la UdG, la càtedra de patrimoni literari Maria Àngels Anglada, ha canviat la denominació i, vinculada a Castelló d'Empúries, inclou el nom de Carles Fages de Climent.

Amb les tres noves càtedres, la institució de les Àligues en té vint-i-vuit i col·labora amb catorze municipis diferents. “No es crea més estructura. El director de la càtedra és sempre un professor titular de la UdG”, asseguren.

Comissió d'ètica

D'altra banda, la UdG ha creat la comissió d'ètica i bioseguretat en la recerca. Segons Anna M. Geli, “cada vegada hi ha més projectes de l'àmbit de la salut, la biologia o la biomedicina que demanen una comissió d'aquest tipus”. El director de la comissió serà nomenat pel futur rector. També ahir, la UdG va actualitzar el seu manual de valoració docent del professorat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia