Educació

“Ensenyar valencià en temps difícils”, lliçó d'història o actualitat?

Una exposició repassa les primeres iniciatives per recuperar la llengua durant la dictadura franquista al País Valencià

La mostra es pot visitar a la Facultat d'Educació de la Universitat d'Alacant

Subratlla la importància dels cursos Carles Salvador per a la recuperació de la consciència nacional

La Facultat d'Educació de la Universitat d'Alacant acull la mostra “Ensenyar valencià en temps difícils”, que recupera la primera iniciativa sorgida en plena postguerra i dictadura per a reprendre la recuperació de la llengua i la identitat iniciada amb la República. Un procés aquest de recuperació del valencianisme que va haver de patir l'exili i els tribunals de depuració durant el feixisme de la dictadura de Francisco Franco.

Va ser l'any 1949 quan un mestre de Benassal, Carles Salvador, va impulsar el que es considera una de les grans fites de l'ensenyament i la normalització del valencià després de les Normes de Castelló: els Cursos de Gramàtica Valenciana, que aixoplugats a l'associació Lo Rat Penat, van aconseguir perdurar fins a l'any 1976 i pels quals es calcula que van passar uns 12.000 alumnes.

Juntament amb Salvador, també hi trobem bona part de la generació valencianista de 1930, com Ricard Santmartí, Enric Soler i Godes, Ismael Rosselló o Josep Giner i més avant, Francesc Ferrer Pastor, Enric Valor i Enric Matamalí, ànima i principal sostenidor de la iniciativa.

Aquestes classes orals i també per correspondència, serviren, no només per a ensenyar valencià, sinó també per a “reprendre la tasca de desvetlament de la consciència nacional”. Això fou possible gràcies a les excursions que permetien conéixer el “patrimoni i obtindre una formació cívica i patriòtica”.

L'exposició consisteix en diferents plafons i una selecció de documents originals sobre els cursos Carles Salvador, com llistes d'alumnats, professorat, material didàctic i informació sobre les diferents activitats.

Durant la inauguració, Josep Maria Baldaquí, director de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, va repassar la història dels cursos, tot destacant la fortalesa i el compromís de la iniciativa en moments tan complicats.

Tant Brauli Montoya, delegat de l'Institut d'Estudis Catalans a Alacant, com Carles Cortés, vicerector de Cultura, Esports i Política Lingüística de la UA, van coincidir a destacar la “trista actualitat” d'una exposició que “sembla que ens parle d'una situació que estem vivint aquests dies amb els atacs a la unitat de la llengua o a les línies en valencià”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.