Els grans instituts de Tarragona iniciaran el curs amb obres acabades i sense barracons
Al Martí i Franquès es reforcen els murs exteriors i al Vidal i Barraquer s'ultima un altre edifici i hi resta la construcció d'aules
En els dos instituts s'hi inverteixen més de nou milions d'euros. La situació dels dos centres requeria actuacions immediates que permetessin ampliar espais i millorar-ne la distribució. Amb més de 40 anys d'antiguitat, el Martí i Franquès arrencarà el curs amb les obres acabades. Ara per ara, s'hi fa una actuació no prevista inicialment i que s'ha incorporat a les obres després de l'esllavissada del mur que salva el desnivell entre l'edifici de l'IES Martí i Franquès i el pati, l'abril passat. Per això, s'hi reforça tot el mur perimetral i s'hi revisen i retoquen els punts que es perceben més dèbils: «Això és el que va més endarrerit però les obres a l'edifici principal estaran del tot acabades i a punt per l'inici de curs», explica el director dels serveis territorials Vicent Villena. Restarà pendent la segona fase, per la qual encara no hi ha data i que consisteix en la construcció d'un pavelló que no està pressupostat i que s'impulsarà conjuntament amb els Departaments d'Educació, Esports i l'Ajuntament de Tarragona, ja que es tracta d'un equipament que s'obrirà a la ciutat fora de l'horari escolar. En aquest centre s'ha reformat la tercera planta, que s'ha adequat als alumnes d'ESO i batxillerat, i s'han solucionat problemes amb la calefacció, el sistema elèctric i els ascensors a més de la millora de les baranes. També s'ha canviat tota la fusteria exterior i s'ha hagut d'adequar l'edifici a les normes de seguretat i a les lleis d'accessibilitat. En aquesta remodelació integral s'hi han invertit uns 3,7 milions d'euros i, durant aquest temps, els alumnes han compaginat les classes a les aules del centre, i les aules prefabricades que es van instal·lar a l'exterior i que «ja s'han retirat», afegeix el director d'Educació.
Fi de la primera fase
A l'IES Vidal i Barraquer de Tarragona, les obres ja s'han acabat, però encara resten fases. La primera ha consistit en la construcció d'un altre edifici a la part de l'immoble que dóna a l'avinguda Andorra –després de l'enderroc d'un edifici vell– i el projecte també preveu el canvi de la instal·lació elèctrica, que es troba en mal estat, a més de la renovació de tot el paviment i les finestres. A més, s'ha construït una gran escala que serveix per millorar la distribució i els accessos als diferents departaments. També han fet nova la sala d'actes «i s'hi construiran nous espais damunt», explica Villena. Es millorarà el menjador, la biblioteca i el bar «i intentarem renovar la imatge de la façana principal». Les obres van a bon ritme, segons el director, tot i que les ventades van afectar part de l'edifici «i van obligar a variar el calendari d'actuacions». El curs ha de començar sense les aules prefabricades, però en aquest cas encara no s'han retirat per si hi ha algun imprevist de darrera hora que faci allargar més les obres del previst. La inversió de les actuacions en aquest centre –que enguany deixarà d'oferir batxillerat– és de 6,3 milions d'euros i el termini d'execució de l'obra és de 25 mesos.
Espais esportius al Tarragona II
Les obres del nou institut de Tarragona, el que s'ubicarà de manera provisional a l'edifici de la plaça Imperial Tarraco –que fins aquest curs passat ocupaven els alumnes de Lletres de la URV–, ja han començat i estaran a punt per a l'inici de curs vinent, El director dels serveis territorials d'Educació, Vicent Villena, explica que el proper pas serà habilitar un espai com a gimnàs, una actuació que es farà per al curs vinent, quan s'haurà de dotar el centre d'aules noves que s'ubicaran a la primera planta de l'immoble. En aquests moment es preparen els espais per poder començar el curs amb tres grups de primer d'ESO, amb zones comunes i un servei de menjador, que funcionarà per càtering. Un altre dels dèficits que es pretenen solucionar de cara els propers cursos és el del pati. Enguany disposaran d'uns espais molt petits, on fins ara hi havia l'aparcament del personal de la universitat, però de cara el curs vinent es volen arribar a acords per mirar de disposar d'un espai més gran en una zona propera a l'institut. El curs en aquest centre començarà amb totes les places plenes i amb alumnes «variats», segons explica Villena. Són escolars provinents del CEIP Pax, del Pràctiques i d'altres que s'han derivat directament de l'oficina municipal d'escolarització. El nou institut de Tarragona obrirà amb 90 alumnes matriculats de primer d'ESO i l'actuació per adequar els espais costarà uns 183.000 euros.