Canvis que encara es noten poc

Directors d'escoles i instituts de la demarcació es mostren «expectants» amb l'aplicació de la nova llei d'educació

Comença un nou curs a les aules tarragonines. Reunions, claustres, finalització d'obres i presses típiques de qualsevol inici de curs. L'agenda és plena de reptes, però per sobre de tot, dos interrogants: la nova llei d'educació de Catalunya (LEC) i la grip A. El diari El Punt ha seguit alguns dels centres de la demarcació per analitzar com veuen aquestes qüestions. Aquestes en són les respostes.

IES Baix Camp Nord.

Des d'aquest institut d'educació secundària de la Selva del Camp veuen la LEC com una «oportunitat per al centre» per elaborar una línia pedagògica pròpia. José Miguel Garcia, director de l'institut, veu amb bons ulls l'augment d'autonomia del centre i la professionalització de les juntes, però tot dependrà de si arriben els recursos. «La crisi condicionarà els resultats de la llei», comenta Garcia, que també denuncia que s'hauria de fer més incidència en la primària que en la secundària, ja que els alumnes «no arriben amb el nivell mínim necessari». Pel que fa a la grip A, el centre s'acollirà al protocol endegat per la Generalitat, tot i que creu que en general se n'ha fet «un gra massa».

CEIP Mare de Déu dels Àngels.

Víctor Pomerol, director del centre, creu que la LEC encara està en una «fase experimental» i que és «massa aviat per parlar-ne», tot i que des del centre ja fa anys que es potencien les noves tecnologies i llengües estrangeres. La grip nova suposarà, segons Pomeral, que «al primer esternut» el professorat o l'alumnat es «quedi a casa», fet que pot provocar moltes baixes, que seran difícils de suplir, especialment en el professorat.

CEIP Mare de Déu del Portal de Batea.

«La llibertat per decidir i l'autonomia són bones per al centre», argumenta Mar Isern, directora del centre de primària, que també afegeix que ja s'estan preparant per a l'era digital, amb la creació d'una intranet i amb l'arribada del llibre digital. Respecte a la grip nova, Isern creu que no n'hi per tant, i que no s'han previst els problemes per trobar substituts si hi ha moltes baixes.

CEIP Marcel·lí Domingo.

En aquest centre escolar de Roquetes, creuen que l'autonomia és bona, però «sempre suposa més responsabilitat», tal com afirma la directora d'aquesta escola, Dorita Sánchez. «No s'ha de crear alarma, però tampoc baixar la guàrdia», opina Sànchez respecte a la grip nova.

IES Martí i Franquès.

El director del centre tarragoní, Joan Giné, comenta que no preveuen grans canvis amb la incursió de la nova llei d'educació. De fet es va mostrar bastant escèptic amb la LEC: «Hi haurà autonomia si hi han recursos», afegeix Giné. Pel que fa a la grip nova, es limitaran a seguir el protocol endegat per la Generalitat.

CEIP Teresa Miquel i Pàmies.

Des d'aquest centre reusenc veuen amb bons ulls l'aplicació de la nova llei, ja que una certa llibertat a l'hora de decidir és «necessària» pel fet que cada centre és «diferent a un altre». La directora del centre, Maite Luna, va voler remarcar que ja tenen una línia educativa definida, i que aquesta línia aposta molt fort per la música i les arts com a puntals pedagògics. Respecte a la grip A, a banda de seguir les directrius d'Ensenyament, es farà molta incidència, un cop detectat algun tipus de grip, en el fet de tenir un justificant mèdic que especifiqui quin tipus de grip s'ha contret.

CEIP La Vitxeta.

«L'autonomia és important sempre que ens l'atorguin.» Aquest és el parer que té sobre la LEC Assumpta Ripoll, directora del CEIP La Vitxeta, la qual tampoc preveu que la llei vagi cap a la privatització, ja que aquesta llibertat de gestió tindrà «uns límits». D'altra banda considera que s'ha exagerat l'assumpte de la grip A, i esperen no tenir problemes per les substitucions, en cas de baixes.

CEIP Pompeu Fabra.

La directora d'aquest centre de la capital del Baix Camp, Laura Mollar, a part d'estar molt contenta per la finalització de les obres, declara que l'encert o desencert de la llei dependrà del pressupost, ja que en plena crisi serà difícil que arribin diners. Mollar, tot i que creu que és «massa aviat» per pronunciar-se, veu que certa autonomia pot ser bona perquè tots els centres «no són iguals». Pel que fa a la grip nova, Mollar confia que «no n'hi hagi per a tant» i que Ensenyament sigui capaç d'omplir les possibles baixes.

IES Pons d'Icart.

«Prefereixo esperar esdeveniments», apunta Rafael Larrañaga, director de l'institut tarragoní. D'altra banda, també va comentar que tot i aplicar el protocol de la Generalitat respecta a la grip A, estan a l'expectativa per veure com se succeeixen els fets amb aquest virus.

IES Priorat.

El director de l'institut falsetà, Josep Vidal, va argumentar que tot i que és nou al càrrec, qualsevol autonomia és «bona», encara que també suposa «més responsabilitat per als directors». D'altra banda, afirma que hi ha una mica de psicosi amb la qüestió de la grip A, però que segurament hi haurà més baixes del normal, i espera que el Departament d'Ensenyament sigui capaç de cobrir-les.

CEIP Cèsar August.

«S'ha d'enfortir la gestió sense menystenir el professorat.» Aquesta és l'opinió del director del centre tarragoní, José Antonio Muñoz, respecte a la nova llei d'educació que es comença a aplicar enguany. Respecte a la plantilla de professors, tot i començar amb la plantilla completa, sí que tenen cert temor per si no es poden cobrir totes les baixes, a causa, en part, al fet que als professors substituts tan sols se'ls oferirà un terç de la jornada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.