Centres nous a la Selva
Supressió de barracons · La posada en marxa de les escoles públiques Sa Forcanera, de Blanes, i La Benaula, de Caldes de Malavella, comportarà la supressió dels mòduls prefabricats on les dues comunitats educatives fan classe des de fa anys
El pressupost de la Generalitat preveu un total de 16 milions d'euros per a cinc centres educatius
Després d'una dècada convivint dins d'una estructura modular, aquest any la comunitat educativa de l'escola Sa Forcanera, de Blanes, estrenarà un edifici de nova construcció. Les previsions són que al març les obres del nou centre públic estiguin enllestides, que el trasllat es faci per Setmana Santa i que la nova escola es posi en marxa al setembre, amb l'inici del curs 2015/16. L'entrada en servei del nou edifici posarà fi a una de les situacions més flagrants al territori quant a infraestructures educatives, ja que és una de les 23 escoles que funcionen exclusivament amb barracons i que ha tingut, a més, un recorregut més llarg. El pressupost del govern de la Generalitat preveu una partida de dos milions per a aquesta obra.
I aquest no serà l'únic centre educatiu que es posarà en marxa aquest any a la comarca de la Selva. D'acord amb el calendari previst, a l'agost s'acabaran les obres de la nova escola d'una línia La Benaula, de Caldes de Malavella, que des de fa anys funciona també només amb mòduls prefabricats. Les obres es van adjudicar per un import de 2,8 milions d'euros a l'empresa Copcisa SA. El nou edifici es construeix en un solar de 10.000 m², ocupat parcialment per uns barracons de la secció secundària de l'institut (SES), que funcionen des de fa nou anys i que estan pendents d'una solució. La Generalitat ha reservat, en el seu pressupost, 3,33 milions d'euros per a aquest projecte.
Al Baix Empordà, la principal novetat serà l'inici imminent dels treballs per construir una nova llar d'infants municipal que substituirà l'obsoleta Mar i Cel. Les obres duraran deu mesos com a màxim, per la qual cosa és poc probable que el nou centre estigui a punt per a l'inici del curs vinent, però sí que podria estar-ho per a principis del 2016. L'edifici es construirà als terrenys adjacents al pavelló polivalent, en un solar municipal situat a la cantonada entre el carrer Eivissa i el Guillem de Montgrí, emmarcat en un eix d'equipaments format per l'escola Portitxol, la sala polivalent i al costat del terreny on es preveu construir en el futur un centre d'atenció primària.
Dins la mateixa comarca, el nou any ha de suposar l'inici de les obres de construcció de l'escola La Sínia, de Calonge, que està en mòduls prefabricats des del 2006. El pressupost per al nou centre educatiu és de 4,12 milions i l'edifici s'aixecarà en una parcel·la de 7.500 m² que el consistori va cedir a la Generalitat fa nou anys. La Generalitat hi ha assignat una partida de 3,97 milions en el seu pressupost.
Excepte la llar d'infants de l'Estartit, les obres en centres educatius que es començaran o s'acabaran aquest any donaran resposta a reivindicacions que vénen de lluny per disposar d'un edifici propi i posar punt final a la situació de “provisionalitat” dels mòduls prefabricats.
El projecte peculiar d'El Gegant del Rec
Al Gironès, la principal novetat es podria donar a Salt amb l'obertura parcial, de cara al curs vinent, de l'escola El Gegant del Rec. Aquest és un cas peculiar perquè es tracta d'un projecte d'autoconstrucció de l'AMPA que ha dissenyat la UdG. La proposta es basa en la creació de mòduls hexagonals fets de materials sostenibles, com ara fang i palla, i amb el sostre enjardinat. A Girona no es preveu cap novetat amb relació a les escoles El Bosc de la Pabordia i Balandrau, totes dues en barracons.
La situació crònica del Montserrat Vayreda
La situació que suporta la comunitat educativa de l'escola Montserrat Vayreda, de Blanes, ha esdevingut crònica: des de fa deu anys treballa exclusivament en barracons. Ensenyament va presentar fa poc el projecte executiu de l'obra a l'Ajuntament de Roses, la qual cosa porta el consistori a pensar, ara sí, que arrenca el procés que ha de conduir a l'adjudicació de les obres. El pressupost del govern català pel 2015 preveu una inversió de 3.762.013 euros per a aquest projecte.
Pendents de les obres de l'escola Pirineus
Aquest any podria ser clau també per a l'escola Pirineus, de Campdevànol, les obres de la qual, i a pesar de les expectatives que s'han generat en els últims temps, estan pendents d'adjudicar-se. La Generalitat hi destina, en el pressupost d'aquest any, 3,26 milions i això fa pensar a l'Ajuntament de Campdevànol i a la comunitat educativa del centre que l'execució del projecte constructiu és més a prop. El termini d'execució d'aquesta obra s'ha fixat en dos anys i mig.