EDUCACIÓ
Canet exigeix que el segon institut tingui una línia més
El quart grup de l'INS Domènech i Montaner no s'ha omplert i l'AMPA del Sunsi Mora vol que se sumi a l'oferta del centre
Vint-i-set alumnes s'han quedat sense plaça, quinze d'ells de primer
L'èxit del projecte educatiu de la secció institut de Canet, el segon centre de secundària públic del municipi que va començar a caminar fa tres anys, ha multiplicat la demanda dels estudiants. Aquest any les dues línies de primer d'ESO s'han omplert de seguida i quinze alumnes no han obtingut plaça. A aquests s'hi afegeixen dotze joves més que tampoc no han pogut accedir a la resta de grups d'ESO per falta de lloc.
L'oferta de línies d'ESO assignada per Ensenyament al municipi de Canet era de sis. Quatre corresponien a l'institut Domènech i Montaner i les dues restants al segon institut, batejat recentment amb el nom de la pedagoga Sunsi Mora. Un cop acabat el procés de preinscripció, es va veure que l'INS Domènech i Montaner no havia omplert la quarta línia i l'AMPA del Sunsi Mora, amb el suport de l'Ajuntament, va demanar a Ensenyament que el grup sobrant s'afegís a les dues línies atorgades inicialment al segon institut per resoldre així la llista d'espera generada. El departament, segons explica el president de l'AMPA, Òscar Figuerola, va rebutjar la proposta i va contactar amb les famílies que havien quedat fora per recomanar-los altres opcions d'escolarització. “Els pares no han rebut cap resposta oficial a la demanda presentada conjuntament per totes les famílies als serveis territorials, però l'actitud del departament es manté inamovible”, comenta.
Pel representant de les famílies –els pares i mares que no han obtingut plaça s'han adscrit a l'AMPA com a mesura de suport– la solució és prou fàcil “i resoldria les necessitats d'unes famílies que han optat lliurement per aquest centre i pel seu model educatiu inclusiu i organitzat a l'entorn de les intel·ligències múltiples”. En aquest sentit, els alumnes del Sunsi Mora no només provenen de Canet, sinó també de Caldes, Sant Pol i Sant Cebrià, “i aquest any hi ha peticions de Ripoll”.
Flexibilitzar ràtios
Paral·lelament a la problemàtica de primer, dotze estudiants no han trobat places a la resta de cursos d'ESO. L'AMPA considera que la manera de treballar de l'institut permet flexibilitzar les ràtios amb garanties que no afectarà el desenvolupament normal dels grups. “Per a alguns d'aquests alumnes entrar al centre representa l'última oportunitat de continuar en el sistema educatiu”, afirma Figuerola.
L'associació de mares i pares del centre ja ha començat una recollida de signatures, ha contactat amb la Fapac i té previst continuar les accions de protesta per aconseguir el tercer grup. L'equipament, que funciona en mòduls prefabricats i està situat al polígon de Can Missé, té prevista la instal·lació de nous espais, “cosa que garanteix encara més que tots els alumnes que volen venir al centre hi tenen un lloc”.