Societat

Un gran incendi descontrolat amenaça la Ribera d’Ebre

Els Bombers admeten que serà molt complicat aturar-lo i el conseller d’Interior, Miquel Buch, avisa que podria tractar-se del pitjor foc en 25 anys

La calor i el vent s’alien amb les flames

El gran incendi de l’estiu assola la Ribera d’Ebre. Només dues setmanes després que un primer foc devastés centenars d’hectàrees entre el Perelló i Rasquera, les flames tornen a cremar amb força a les Terres de l’Ebre. Poc abans de la mitjanit ja eren més de quatre mil les hectàrees amenaçades per les flames a la Torre de l’Espanyol, Flix, Vinebre i la Palma d’Ebre. El foc també pot estendre’s amb força cap a zones del Segrià. “Podria cremar fins a 20.000 hectàrees”, va pronosticar ahir a la nit el conseller d’Interior, Miquel Buch, des de Vinebre, on els serveis d’emergència tenen muntat el centre de control. Buch va alertar que podria ser un dels pitjors incendis dels últims 20 anys.

L’incendi es va declarar a quarts de tres de la tarda, entre la Torre de l’Espanyol i Vinebre. Les primeres informacions parlaven de 500 hectàrees cremades però, de seguida, la superfície afectada es va anar multiplicant. Va caldre desallotjar masos aïllats i evacuar veïns de la Palma d’Ebre, Bovera, Flix, Maials i Llardecans, segons Protecció Civil.

Mal pronòstic

Les flames també van obligar a tallar cinc carreteres, entre aquestes la C-12 al tram que va de Maials a Flix. En les tasques d’extinció els Bombers prioritzen el flanc dret del foc, que té més propagació a favor del vent. A la zona, hi bufa marinada reforçada i, malgrat que es preveia que la intensitat pogués afluixar durant la nit, els pronòstics no són gens bons per avui ni per demà.

Segons els Bombers, el foc va començar a prop del quilòmetre 10 de la carretera T-714, que va de Vinebre a la Torre de l’Espanyol. Va evolucionar molt ràpidament, conduït pel vent que bufa a la zona, marinada reforçada, i saltant algunes pistes forestals i carreteres locals.

Els Agents Rurals treballen amb la hipòtesi que el foc s’hagués originat de manera espontània en una muntanya de fems d’una granja. La forta calor i la sequedat del terreny hauria estat clau per propagar les flames a tota velocitat.

L’estratègia dels Bombers serà intentar ancorar-lo al flanc esquerre, que corre paral·lel a la C-12, perquè aquesta via faci de tallafocs. Per això havien previst destinar la major part dels esforços durant tota la nit al flanc dret.

David Borrell, cap dels Bombers a la zona, va explicar que el foc, que ha obligat a desallotjar desenes de masies disseminades en cinc zones dels diversos municipis afectats, té un perímetre de 128 quilòmetres. De fet, a banda dels diversos municipis de la Ribera d’Ebre, també evoluciona amb força cap al Segrià. Almenys ha afectat una granja, on tot el bestiar que hi havia ha mort calcinat. Més enllà d’això, fins al moment no ha calgut lamentar ferits.

El Ministeri de l’Interior, en coordinació amb el Ministeri de Defensa, va activar la Unitat Militar d’Emergències (UME) a petició de la Generalitat per sumar-se a les tasques d’extinció de l’incendi. La UME té previst desplegar a la zona 120 efectius amb sis autobombes, dos camions nodrissa i una excavadora del batalló d’intervenció de Saragossa.

En aquest sentit, atès que el pronòstic meteorològic anticipa que l’onada de calor arribi de ple a Catalunya aquest dijous i divendres, la principal preocupació dels Bombers és que s’origini un segon incendi en alguna altra zona. Atesa la gran mobilització de mitjans que requereix el foc de la Ribera d’Ebre, atacar un segon focus de manera simultània seria molt complicat.

LA XIFRA

416
incendis
es van declarar a Catalunya entre la revetlla de Sant Joan i el dia 25 de juny.

Un home de 59 anys s’ofega a Castelldefels

Un home de 59 anys i de nacionalitat espanyola va morir ahir ofegat a la platja de les Lluminetes de Castelldefels. Aquesta platja és vigilada i quan va passar l’incident hi havia bandera groga.

Beure aigua encara que no es tingui set

Els experts aconsellen que durant les onades de calor cal beure aigua encara que no es tingui set, com si es tractés d’un medicament, i sobretot els majors de 65 anys, que perden aquesta sensació.

Piscines gratuïtes a Terrassa i Sabadell

Diferents ajuntaments, entre els quals els de Figueres, Terrassa o Sabadell, van fer públic ahir que posen en marxa plans d’emergència per l’onada de calor. Les dues cocapitals del Vallès Occidental van anunciar accés gratuït a la piscina del parc de Vallparadís, a Terrassa, i a totes mentre no se superi la capacitat, a Sabadell. A Sabadell, a més, allargaran l’obertura dels centres cívics.

Barcelona reclama una reflexió a fons

La regidora Janet Sanz va defensar ahir que Barcelona està preparada per afrontar l’onada de calor, però va reclamar una reflexió a fons sobre el canvi climàtic, i al govern i a l’Estat, que facin els deures.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia