Ciència

L’observatori d’Albanyà col·labora amb la NASA

El centre entra en el projecte de la nau ‘Tess’ de deteccions d’exoplanetes

L’Obser­va­tori Astronòmic Albanyà s’incor­pora a l’equip de segui­ment TFOP SG1 de la NASA per inves­ti­gar pla­ne­tes fora del sis­tema solar (exo­pla­ne­tes) fent ser­vir dades de la nau espa­cial Tess. Con­cre­ta­ment, aquesta col·labo­ració anirà a càrrec del direc­tor de l’obser­va­tori, Pere Guerra, i d’un estu­di­ant en pràcti­ques, que ana­lit­za­ran les dades reco­lli­des per la nau Tess per des­triar aquesta infor­mació. “Bus­car exo­pla­ne­tes és com bus­car una agu­lla en un paller, i per això cal des­car­tar senyals fal­sos i errors entre la infor­mació que ens va trans­me­tent la nau a la recerca de senyals d’estre­lla”, diu Guerra. La tasca d’anàlisi és diària, si les con­di­ci­ons mete­o­rològiques ho per­me­ten, i s’ini­cia habi­tu­al­ment a par­tir de les 22.30 h, després de les ses­si­ons ober­tes al públic a l’obser­va­tori. Amb tot, aques­tes tas­ques no necessària­ment s’han de fer in situ des l’obser­va­tori, ja que tot el dis­po­si­tiu és auto­ma­tit­zat per tre­ba­llar a distància. La missió prin­ci­pal de Tess és des­co­brir 50 exo­pla­ne­tes de mida sem­blant a la Terra durant la seva missió, amb una durada pre­vista de dos anys. Aquesta missió de la NASA està lide­rada per l’Ins­ti­tut de Tec­no­lo­gia de Mas­sac­hu­setts (MIT) i ja comença a ope­rar, detec­tant pla­ne­tes en estre­lles visi­bles des de l’hemis­feri nord.

La incor­po­ració de l’Obser­va­tori Astronòmic Albanyà al pro­jecte Tess arriba després que aquest cen­tre ja hagi fet dues publi­ca­ci­ons en l’àmbit de la recerca d’exo­pla­ne­tes, col·labo­rant amb l’Ins­ti­tut Leib­niz d’Astrofísica de Pots­dam i amb l’Obser­va­tori de Pulkovo a Sant Peters­burg. “Per uns apas­si­o­nats de l’astro­no­mia com som, és un orgull par­ti­ci­par en la recerca cap­da­van­tera de pla­ne­tes fora del sis­tema solar”, asse­gura Guerra. L’Obser­va­tori Astronòmic Albanyà, adja­cent al càmping Bas­se­goda Park, es va inau­gu­rar ara fa dos anys i dis­posa del teles­copi més gran de les comar­ques de Girona. Es va con­ver­tir en el pri­mer cam­pa­ment Star­light de la península Ibèrica i l’excep­ci­o­nal qua­li­tat del cel d’Albanyà, lliure de con­ta­mi­nació lumínica, va fer que Albanyà es con­vertís en el pri­mer Parc Inter­na­ci­o­nal de Cel Fosc de l’Estat. Aquest 2019, el cen­tre ha rebut més de 8.000 visi­tants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.