el repunt

Les cases vindran a no valer res

«Històricament l'emigració gairebé sempre ha anat associada amb les injustícies, la violència, les misèries, les desigualtats socials, la manca de perspectives i d'esperances fundades o infundades»

Aquí a Cata­lu­nya, si dei­xem de banda l'emi­gració interna del camp a la ciu­tat de bona part del segle XX, el fet migra­tori l'hem vist gai­rebé sem­pre des de la banda recep­tiva. Sem­pre és més visi­ble la migració rebuda que la gene­rada. La pri­mera és la pre­sent; la segona, l'absent. El nos­tre record migra­tori d'infan­tesa és el de les famílies de cas­te­llans que havien vin­gut a viure al poble. La llen­gua era la que deter­mi­nava l'apel·latiu i els cas­te­llans a vega­des esde­ve­nien xar­ne­gos quan con­fron­ta­ven les dues mane­res de ser, quan els cata­lans hi tro­ba­ven coses que no eren ben bé del seu gust, amb raó o sense, amb volun­tat de menys­te­nir o de defen­sar-se. A bona part de les Espa­nyes les coses pin­ta­ven d'una altra manera i l'emi­gració esde­ve­nia no només un trans­va­sa­ment entre regi­ons d'un mateix estat sinó que l'expor­tació de mà d'obra cap a Europa es con­ver­tia en una font d'ingres­sos molt potent. Coses que ara pas­sen al revés. Mal­grat que sabíem que érem euro­peus, Europa era un altre món. Al meu poble només una per­sona va emi­grar a Ale­ma­nya, poca cosa per les mol­tes famílies que van mar­xar sobre­tot cap a Bar­ce­lona i les mol­tes que van arri­bar bàsica­ment d'Anda­lu­sia. El fet migra­tori d'espa­nyols cap al nord dels Piri­neus ens el recor­dava diària­ment un pro­grama que Radio Naci­o­nal de España eme­tia des de Bar­ce­lona. Em refe­reixo a España para los españoles que pre­sen­tava l'actriu i locu­tora man­re­sana Maria Matilde Almen­dros. Un pro­grama con­sis­tent en l'emissió de dis­cos sol·lici­tats pels emi­grants resi­dents a Europa que devien escol­tar-lo per ona curta tot com­ba­tent l'enyo­rança. Pas­sava això cap a finals dels anys 60 abans no ens arribés la tele a casa. Les músiques ja poden comp­tar vostès qui­nes eren, les típiques i tòpiques de la cançó espa­nyola més rància. Si de tant en tant en sonava alguna en català ja ens donàvem per satis­fets: era l'excepció, com ho era l'emi­gració de cata­lans.

Històrica­ment l'emi­gració gai­rebé sem­pre ha anat asso­ci­ada amb les injustícies, la violència, les misèries, les desi­gual­tats soci­als, la manca de pers­pec­ti­ves i d'espe­ran­ces fun­da­des o infun­da­des. I no és pas cosa de l'època con­tem­porània, sinó que en aques­tes nos­tres ter­res medi­terrànies es perd en la llu­nya­nia dels segles. L'his­to­ri­a­dor mallorquí Antoni Mas explica com arran del des­po­bla­ment que es va pro­duir al País Valencià a con­seqüència de l'expulsió dels moris­cos –emi­gració forçada– es va gene­rar una emi­gració de mallor­quins cap a deter­mi­na­des comar­ques valen­ci­a­nes, sobre­tot a les de la Marina i el Com­tat, en tal mesura que fins i tot la llen­gua d'algu­nes pobla­ci­ons recep­to­res va adqui­rir la deixa illenca. El més interes­sant d'alguns estu­dis efec­tu­ats és veure no només com es pro­du­eix la rebuda i l'assen­ta­ment migra­tori sinó també veure què passa i com es per­cep en el lloc emis­sor. Antoni Mas cita una frase de docu­ments de l'època de la població mallor­quina de Muro d'ara fa qua­tre-cents anys que resu­meix molt bé el que podia i pot pas­sar en el lloc d'ori­gen migra­tori: «Est temps tot­hom se'n va a la població de Valen­tia i les cases vin­dran a valer no res.»

Això que en la ciència històrica resulta molt interes­sant de con­tem­plar i de lle­gir –ori­gen i destí de la migració, con­seqüències en les dues parts– no té parió en l'anàlisi i el trac­ta­ment que fem actu­al­ment de l'emi­gració rebuda en aquests dar­rers anys. Neces­si­tat, accep­tació, rebuig i pro­blemàtica sem­pre la con­tem­plem com a recep­tors. Ben poc ens interessa saber el perquè de les cir­cumstàncies que gene­ren en deter­mi­nats llocs tanta emi­gració, el què i el com de les con­seqüències en els llocs d'ori­gen. Sem­bla que només ens pre­o­cupi la quan­ti­tat i la qua­li­tat de la matèria humana que ens arriba, que n'hi hagi sufi­ci­ent quan falta mà d'obra per a les fei­nes més des­con­si­de­ra­des i que es redu­eixi –se'n vagi– quan la crisi cavalca com ara. N'hi ha per pen­sar-hi històrica­ment!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.