Societat

Anàlisi

Què amaga el duel de papes?

Quan el febrer del 2013 Benet XVI va renun­ciar al pon­ti­fi­cat, a part de l’estu­por davant la mag­ni­tud del gest, allò que més es per­ce­bia al Vaticà era la pre­o­cu­pació sobre com s’afron­ta­ria la com­pli­cada situ­ació de tenir dos papes en vida. Podria haver-hi pro­ble­mes de legi­ti­mi­tat? Un papa en podria desau­to­rit­zar un altre? Joseph Rat­zin­ger, per tran­quil·lit­zar els ànims, va expli­car que ell es reti­ra­ria d’escena i es man­tin­dria “ama­gat del món” i en silenci. A la pràctica, no hi hau­ria ben bé dos papes, sinó sols un de sol, Fran­cesc, men­tre que Rat­zin­ger seria “papa emèrit”. Una figura vene­ra­ble i silen­ci­osa que no inter­fe­ri­ria en el man­dat del suc­ces­sor. La rea­li­tat, però, ha estat dife­rent.

Al prin­cipi, Rat­zin­ger, un con­ser­va­dor pro­fes­sor de teo­lo­gia amant de la dis­creció i la tra­dició, va com­plir el paper de papa emèrit al peu de la lle­tra. I els que el conei­xen asse­gu­ren que li hau­ria agra­dat con­ti­nuar apar­tat. A Benet XVI, intel·lec­tual i críptic, l’ha succeït un papa que sem­bla la seva antítesi: pla­ner, directe i, sobre­tot, mediàtic. El pes que va aga­far ben aviat la figura de Ber­go­glio als mit­jans va irri­tar l’ala ultra­con­ser­va­dora de la cúria. El man­dat de Fran­cesc ha coin­ci­dit amb l’ascens ver­ti­ginós arreu del món de l’extrema dreta, que deu part del seu èxit al suport econòmic de grups de pressió ultra­catòlics, els ano­me­nats pro­vida i anti-gen­der. Així, la cúria ultra­con­ser­va­dora i l’extrema dreta han unit for­ces con­tra Fran­cesc, tit­llat de massa pro­gres­sista, i con­tra els seus mis­sat­ges d’aco­llida dels immi­grants.

L’existència d’un papa emèrit con­ser­va­dor ha estat ben opor­tuna i l’entra­mat ultra ha sabut apro­fi­tar-se’n, decla­rant Benet XVI l’únic papa legítim. Els ultra­con­ser­va­dors han fet ser­vir la figura de Rat­zin­ger per inten­tar deses­ta­bi­lit­zar el pon­ti­fi­cat de Fran­cesc. Han acon­se­guit fer-lo par­lar –o par­lar en nom seu– en els moments clau que podrien supo­sar can­vis dins l’Església. El pri­mer cop va ser l’abril de l’any pas­sat: coin­ci­dint amb les mesu­res que estava pre­nent Fran­cesc con­tra la pederàstia, va sor­tir publi­cat un estra­fo­lari docu­ment fir­mat per Benet XVI que cul­pava el Maig del 68 dels abu­sos per­pe­trats pels sacer­dots i que va indig­nar les vícti­mes. Ales­ho­res, fonts vati­ca­nes van asse­gu­rar que el dete­ri­o­rat estat de salut “no només física” de Rat­zin­ger no li per­me­tria redac­tar el docu­ment, dei­xant enten­dre que algú altre ho havia fet en nom seu. L’intent de dina­mi­tar la inci­pi­ent feina de Fran­cesc con­tra la pederàstia no va tenir èxit: el docu­ment era a anys llum del refi­nat nivell teològic de Rat­zin­ger.

La segona ofen­siva està en curs. Poc abans que Fran­cesc es pro­nunciï sobre l’orde­nació –en casos excep­ci­o­nals– d’homes casats, s’ha fil­trat el con­tin­gut d’un lli­bre que s’oposa a la fi del celi­bat amb la firma de Rat­zin­ger i del car­de­nal ultra­con­ser­va­dor Robert Sarah. Men­tre tots els mit­jans par­la­ven de “guerra de papes”, ahir el secre­tari de Rat­zin­ger va des­men­tir la coau­to­ria de Benet XVI i va exi­gir que es retirés la seva firma del lli­bre que hau­ria de sor­tir avui. El papa emèrit hau­ria enviat un breu text a Sarah, però sense saber que en faria un lli­bre. Sarah, amic íntim de Rat­zin­ger des d’abans que fos papa i teòleg de referència de l’extrema dreta –Sal­vini el cita sovint i Abas­cal l’ha visi­tat–, ha res­post via Twit­ter: “Declaro solem­ne­ment que Benet XVI sabia que el nos­tre pro­jecte pren­dria la forma d’un lli­bre”, va dir ahir. A Sarah, que sap que té al dar­rere el suport econòmic i mediàtic de l’extrema dreta, poc li importa desau­to­rit­zar públi­ca­ment el papa emèrit. I és que el duel no és entre Benet XVI i Fran­cesc, sinó entre el poderós entra­mat de l’extrema dreta mun­dial i la visió del món més tole­rant i tímida­ment refor­mista que per­so­ni­fica Ber­go­glio.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.